Drugi Festival meda, piva i rakije, koji je u subotu poslijepodne ispunio prostor Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije, potvrdio je rast popularnosti domaćih proizvoda i njihovu sve bolju kvalitetu.
Događaj je organizirao Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku (PTFOS), a brojke govore same za sebe:
- 500 prijavljenih uzoraka, u odnosu na 200 lani
- 211 uzoraka jakih alkoholnih pića (povećanje od 70 %)
- 162 uzorka sortnih medova koje je poslalo 92 pčelara
- 50 proizvođača jakih alkoholnih pića (porast od 60 %)
Dekanica PTFOS-a Stela Jokić naglasila je da festival postaje važna „platforma za promociju domaće proizvodnje i izvrsnosti” te pohvalila napredak malih proizvođača koji „sve više ulažu u edukaciju”.
U natjecateljskom dijelu stručni timovi proveli su tri velika ocjenjivanja. Profesorica Ivana Flanjak vodila je 30. nacionalno ocjenjivanje sortnih medova: „Imamo šampione kategorija i ukupnog pobjednika. Ove godine to je bagremov med, OPG Pintar iz Đurđevca.” Posebno ju je razveselio veći broj uzoraka iz Dalmacije i južne Hrvatske, premda i dalje dominiraju pčelari iz Slavonije.
Za jaka alkoholna pića zadužen je bio profesor Ante Lončarić, koji je objasnio kriterije ocjenjivanja – od boje i mirisa do teksture i ravnoteže okusa. Jedan od laureata je Osječanin Dinko Romić sa šljivovicom brenda „Jedna”, koja je sedam godina odležavala u hrastovim bačvama. „Samo prvoklasno voće, dvije destilacije i vrijeme. Mislim da je tajna dobrog destilata vrhunska bačva i godine”, rekao je Romić kroz osmijeh.
Posjetitelji su, uz kušanje nagrađenih proizvoda, mogli sudjelovati na radionicama i stručnim predavanjima, što je festivalu dodatno dalo edukativnu dimenziju. Prema riječima organizatora, cilj za sljedeću godinu jest zadržati uzlazni trend i proširiti suradnju između struke, proizvođača i potrošača.