Mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci i Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek ovog će listopada dobiti priliku naučiti kuhati u pravom profesionalnom okruženju. Kauflandova škola kuhanja, projekt jednog od vodećih trgovačkih lanaca, seli se u Osijek i u šest radionica želi polaznicima ponuditi vještine koje su ključne za samostalan život.
Radionice se održavaju u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. Program otvara chef Tomica Đukić, kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, koji je polaznicima odmah na prvoj radionici prenio svoja iskustva i trikove.
„Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi često nemaju priliku svakodnevno stjecati vještine pripreme hrane. Upravo zato ovakvi projekti imaju posebnu vrijednost – osim što ih učimo kuhati, pokazujemo im i koliko im ta znanja mogu koristiti u životu. Veselim se biti dio njihova puta i pomoći im da shvate kako kuhanje može biti i korisno i zabavno iskustvo”, poručio je Đukić.
Nakon uvoda poznatog chefa kuhaču preuzima nastavnik kuharstva Ivan Kelava, koji će voditi četiri radionice usmjerene na praktične kulinarske zadatke i razvoj samostalnosti. Program završava slatkom notom: posljednju radionicu vodi poznata slastičarka Ivana Čuljak, vlasnica slastičarnice „Neka jedu kolače“.
Organizatori poručuju da projekt, osim osnovnih kulinarskih tehnika, polaznicima donosi znanja o planiranju obroka, sigurnom rukovanju namirnicama i timskom radu – sve ono što će im, nakon izlaska iz sustava skrbi, trebati u svakodnevici.