Američki kardiolog s dvadesetogodišnjim iskustvom dr. Sanjay Bhojraj upozorio je roditelje na pet popularnih namirnica za koje tvrdi da dugoročno mogu ugroziti zdravlje djece te ponudio zdrave zamjene koje prakticira u vlastitom domu.
Prema njegovim riječima, prehrambene navike usvojene u djetinjstvu često određuju rizik od kroničnih bolesti u odrasloj dobi. Bhojraj, otac triju srednjoškolki, opisao je kako je i sam nekoć posezao za “brzim i primamljivim“ rješenjima poput pilećih medaljona u obliku dinosaura ili čipsa, ali je postupno promijenio obiteljski jelovnik.
-
Kokice iz mikrovalne
Sadrže takozvane PFAS („vječne kemikalije“) povezane s imunosnim poremećajima i urođenim manama, a umjetna aroma maslaca može oštetiti pluća. Rješenje: priprema kokica u aparatu, uz pravi maslac ili maslinovo ulje. -
Voćni jogurti
Iako izgledaju zdravo, zapravo su deserti puni šećera i umjetnih boja. Umjesto toga, njegova djeca jedu običan grčki jogurt zaslađen malom količinom meda i svježim bobičastim voćem. -
Prerađeno meso
Salame, hrenovke i slični proizvodi opisuje kao „bombe natrija, konzervansa i nitrata“ koje povisuju rizik od srčanih bolesti i raka. Obitelj zato bira pečenu piletinu i govedinu iz slobodnog uzgoja te biljne izvore proteina poput leće i kvinoje. -
Slatke žitarice i zaslađeni napitci
Prosječno dijete, tvrdi, doručkom unese više šećera nego što mu tijelo može preraditi u tri dana, pa već na prvom školskom satu dolazi do naglog pada energije. Kod Bhojrajovih se dan počinje voćem, jajima s povrćem ili smoothijem, a pije se voda s prirodnim aromama. -
Pržena hrana
Ulja koja se višekratno koriste stvaraju spojeve koji potiču upale i oštećuju stanice te potiču ovisnost o „hrskavoj teksturi“. Kao zdraviju alternativu navodi pripremu hrane u fritezi na zrak: hrskavi batat, pečeno povrće ili povrtni čips.
Zaključno poručuje da cilj nije savršen jelovnik, nego „svakodnevno donositi sve pametnije odluke i biti primjer, jer djeca više uče iz onoga što vide nego iz onoga što čuju“.