TikTok recepte danas je teško zamisliti bez makar jedne konzerve tune, no rijetki pri kupnji gledaju išta osim cijene i oblika mesa. Stručnjaci za potrošačku edukaciju podsjećaju da detalji na ambalaži odlučuju o okusu, namjeni, pa čak i cijeni.
- Pogledajte vrstu ribe
Na hrvatskim policama prevladavaju dvije vrste:
- Žutoperajna tuna (Thunnus albacares) – svjetloružičasta, blažeg okusa, obično skuplja.
- Prugasta tuna (Katsuwonus pelamis) – izraženijeg, „riblijeg” profila, mekša i najčešće završava u komadićima.
-
Provjerite ribolovno područje
Zemlja podrijetla na limenci najčešće označuje tek mjesto pakiranja. Puno je važniji FAO broj, najčešće utisnut na poklopcu ili dnu.
Prije nekoliko godina društvenim se mrežama proširila panika zbog područja FAO 61, 71, 77 i 81, koja obuhvaćaju Tihi ocean u blizini Japana. Strah da bi nakon nesreće u Fukušimi tamošnja tuna mogla biti radioaktivna pokazao se neutemeljenim; Državni inspektorat nije pronašao ni jednu limenku s odstupanjima. -
Ulje ili salamura?
- Tuna u salamuri ima snažniji miris i okus te se preporučuje u jelima bogatim začinima.
- Tuna u maslinovu ulju blažeg je profila i odlično se slaže sa salatama ili hladnim jelima.
Prateći ova tri koraka – vrstu ribe, FAO zonu i medij u kojem je konzervirana – kupci mogu bez straha i uz minimalan trošak odabrati konzervu koja će najbolje odgovarati njihovom receptu i ukusu.