PULA – Prvi dani rujna donijeli su pravo jesensko šarenilo na pulskoj gradskoj tržnici. Vrućine su se povukle, turisti se razilaze, a štandovi su se preobukli u sezonsko ruho – od prvih kestena do neretvanskih mandarina.
Najveća novost su kesteni, pristigli čak sa Sicilije. Prodaju se po 10 eura za kilogram i trenutačno su najskuplji jesenski plod na pultovima. Ljubitelji gljiva zastaju pred vrganjima, čiji aromatični miris ispunjava cijelu tržnicu; kilogram stoji 15 eura, dok se košarica srednje veličine može naći za 8 eura, a na pojedinim štandovima i za 10. Sušeni primjerci također se nude znatiželjnim kupcima.
Sezonski barometar cijena • grožđe muškat i fragola – 5 € • fažolet – 6 € • mladi kelj – 3 € • krastavci – 3 € • šljive – 3 € • kukuruz – 5 € • celer – 6 € • radić – 20 €
Na ulazu u tržnicu čeka dobro poznati štand obitelji iz Neretve. Mandarine tek desetak dana putuju prema Puli i prodaju se po 2,5 eura za kilogram. Prodavač Ante objašnjava da se moralo pričekati optimalnu zrelost: „Ranije nisu mogle, jednostavno nisu bile dovoljno zrele.” Uz mandarine, prolaznike mame i žižule, a suhe smokve dostižu 15 eura po kilogramu.
Manje gužve u ribarnici Jesenski predah osjetan je i u ribarnici: zbog lošeg vremena dio prodavača nije ni otvorio štandove. Najveća potražnja vlada za inćunima po 6 eura, dok se srdela nudi između 4 i 5 eura. Hobotnica drži cijenu od 20 eura, kanoće su 10, plavica 8, a losos doseže 23 eura.
„S polja & mora” uz tržnicu Četvrtak i petak obilježio je sajam domaćih proizvoda „S polja & mora”. Posjetitelji su mogli kušati liker od koprive iz Slavonskog Broda, med s dodatkom octa, te razgledati suhomesnate delicije i ručno izrađeni nakit ukrašen poludragim kamenjem.
U gradu kojemu se puls ljeti mjerio brojem turista, jesen ponovno vraća pažnju na lokalne okuse i mirise – a pulski markat ostaje nezaobilazna kulisa tog sezonskog preokreta.