Na samom kraju listopada pulsko je središte opskrbe namirnicama, tržnica i ribarnica, prepuno sezonskih plodova, iako su štandovi ovih dana bili poluprazni zbog kiše.
Najtraženije voće i povrće
- Jabuke, ovisno o sorti i lokaciji štanda, prodaju se između 1,2 i 2 eura po kilogramu, dok su sorte Granny Smith i Gala nešto skuplje, do 2,5 eura.
- Kruške koštaju 2–3 eura, a stolno grožđe 3–5 eura za crno te do 4–5 eura za bijelo.
- Agrumi su pristupačniji: mandarine 1–2 eura, limun 1–2,5 eura, naranče 2–3 eura. Banane stoje 1,5–2 eura.
- Od jesenskih klasika, bundeva se nudi po 2 eura za kilogram.
Što se povrća tiče, rajčice dosežu 5 eura, cherry rajčice i 6 eura, dok su paprike, krastavci, luk, češnjak, kupus i kelj uglavnom između 1,5 i 4 eura. Prodavači navode da Istrijani u ovo doba godine najradije posežu za tikvicama, gljivama i grožđem te pripremaju pečenu buču s medom i orasima, omiljeno jelo oko Dušnog dana.
Visoke cijene ribe Ponuda na ribarnici skromnija je zbog privremene zabrane izlova male plave ribe do 15. studenoga. Zato su škarpine najskuplje – i do 45 eura po kilogramu. Brancin i orada prodaju se po 18–22 eura, lignje, ovisno o veličini i načinu ulova, između 12 i 30 eura. Oslić je 10–14 eura, a sipa 15–18 eura.
Kupci tako moraju dublje posegnuti u džep, ali prodavači naglašavaju svježinu i lokalno porijeklo robe kao glavni adut u odnosu na cjenovno povoljnije akcije trgovačkih lanaca. Unatoč kiši i nešto slabijoj ponudi, tržnica i ribarnica i ove jeseni ostaju mjesto gdje se mogu pronaći sezonske namirnice solidne kvalitete i još uvijek prihvatljivih cijena.