Istarski ovčji sir od danas nosi pečat najviše europske zaštite – zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI). Europska komisija objavila je u Službenom listu EU-a od 10. prosinca 2025. da je naziv „Istrski ovčji sir” upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla, čime je postao pravno zaštićen na teritoriju svih 27 država članica.
Zajednički pothvat hrvatskih i slovenskih uzgajivača
Zahtjev za registraciju podnijele su Udruga uzgajivača istarske koze i ovce iz Hrvatske te Zveza društev rejcev drobnice Slovenije. Svaka je u svojoj državi prošla nacionalni postupak, a zatim su Komisiji uputile zajedničku prijavu, naglašavajući dugogodišnju tradiciju proizvodnje s obje strane granice.
Što ZOI znači za potrošače i proizvođače?
EU logotip ZOI-ja na pakiranju jamči da je sir proizveden, prerađen i pripremljen isključivo na Istri, prema strogo propisanoj recepturi. Time se:
• štiti ime proizvoda od zlouporabe i imitacija; • potrošačima osigurava autentičan okus; • lokalnim proizvođačima otvara mogućnost veće tržišne prepoznatljivosti i bolje cijene.
Okus i karakteristike
„Istrski ovčji sir” je tvrdi, punomasni sir dobiven koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka uz izdvajanje sirutke. Ima slabo elastičnu, rezivu do blago lomljivu teksturu. Dužim odležavanjem razvija se izraženo pikantan i pun okus, dok se miris po ovčjem mlijeku s vremenom pojačava.
Ovom registracijom Istra je dobila još jednog glasnika svoje gastronomske baštine na prestižnoj europskoj listi, a potrošači diljem EU-a jasnu oznaku kvalitete i podrijetla na koju se mogu osloniti.