Dvadesetšestogodišnji Antonio Brajković iz Štrmca kraj Labina prije dvije je godine bio anonimni kuhar koji zimsku pauzu u restoranu San Canzian provodio u tišini kuhinje. Danas ga na društvenim mrežama prati gotovo 100 tisuća ljudi, brendovi se utrkuju za suradnju, a uskoro izlazi i njegova prva kuharica.
„Kuharstvo me zanimalo od najranije mladosti”, prisjeća se Brajković, koji je u srednjoj školi nadoknađivao manjak prakse radom vikendom u lokalnim restoranima. Nakon sezona na jedrilicama i u hotelskim kuhinjama, 2021. stiže u fine-dining restoran San Canzian u Kaštelu kraj Buja. Pandemija mu je srušila planirano stažiranje u Danskoj, ali mu je zimsko zatvaranje restorana otvorilo sasvim nova vrata – virtualna.
Prvih 60 videa u 60 dana
Tijekom tromjesečne pauze sjeo je pred kameru i bez velikih očekivanja objavio osobni izazov: 100 videa. Nakon prvih 60 uradaka, mahom jednostavnih recepata poput viralnog „ručak za četvero ispod jednog eura”, broj pratitelja skočio je na 20 tisuća, a stigle su i prve poslovne ponude. „Nisam to očekivao, radio sam to iz gušta”, kaže.
Ubrzo potpisuje godišnji ugovor s tvrtkom Lonci i poklopci, a zatim i suradnje s istarskim proizvođačima Tjestenine Klara Marić, Karlić tartufi te brendom Međimursko pile. Najveći projekt zasad je dogovorena suradnja s trgovačkim lancem Plodine: kuharica s 25 recepata popraćena video sadržajem izlazi ovoga ljeta.
Kad pratitelji postanu posao
Rastući obim obaveza natjerao ga je da otvori vlastiti obrt i angažira menadžera. Vrijeme mu je, kaže, postalo najveći neprijatelj: „Fizički ne bih mogao odraditi sve što mi se nudi, moram pažljivo birati projekte.” Komentare ispod objava više ne stiže pratiti, ali napominje da su danas uglavnom pozitivni.
Inspiraciju crpi na tržnici, a naglasak stavlja na sezonsku i istarsku kuhinju koju želi osvježiti modernim pristupom. U slobodno vrijeme – kada ga uhvati – najradije pojede dobar tiramisu ili knedle sa šljivama.
Pogled prema budućnosti
Iako mu internet slava otvara sve šira vrata, dugoročni planovi ostaju skromni. „Volio bih imati nešto svoje, možda mali gastroobjekt ili se više posvetiti konzaltingu. Vidjet ćemo kamo će me ovo odvesti.”
Mladim kuharima poručuje da bez istinske strasti nema uspjeha: „Kuhanje se mora voljeti. To je način života, stalno učenje i rad čak i onda kad si izvan smjene.”