Nova obdukcijska analiza mozga više od 1 700 preminulih osoba prosječne dobi 75 godina donosi neugodne vijesti za sve koji se oslanjaju na „piće poslije posla”.
• Osobe koje su redovito pile osam ili više pića tjedno imale su čak 133 posto veći rizik od oštećenja moždanog tkiva u odnosu na apstinente. • Bivši konzumenti alkohola zabilježili su 89 posto viši rizik, dok su i umjereni konzumenti imali 60 posto veći rizik.
„Otkrili smo da je prekomjerno pijenje izravno povezano sa znakovima ozljeda mozga, što dugoročno može utjecati na pamćenje i sposobnosti razmišljanja”, istaknuo je voditelj istraživanja dr. Alberto Fernando Oliveira Justo.
Nutricionistica Lisa Richards podsjeća da alkohol djeluje kao depresor središnjeg živčanog sustava: „Dugotrajna i pretjerana konzumacija može dovesti do ozbiljnih, trajnih posljedica, poput alkoholne demencije.” Ta bolest sa sobom nosi gubitak pamćenja, zbunjenost i slabiju sposobnost rješavanja problema.
Stručnjaci preporučuju zamjenu alkohola zdravijim opcijama – pjenušavom vodom s voćem, biljnim čajevima, kombuchom ili bezalkoholnim koktelima – kako bi se zadržila društvena komponenta ispijanja pića bez dugoročnih rizika po mozak.