KLANA – Miris svježih vrganja i dim iz dvanaest kotlića ispunili su ovog vikenda prostor nekadašnje vojarne u Klani, gdje je održano 17. izdanje Gljivijade. Manifestacija posvećena „gubićima”, kako domaćini od milja zovu gljive, privukla je mnoštvo gurmana, berača i znatiželjnika iz cijelog riječkog prstena.
Glavni teren bio je improvizirana kuhinja na otvorenom: svaki od dvanaest kuharskih timova dobio je od Općine Klana vrganje, kotlić i drva te je prema vlastitim recepturama spremao gulaš. Dok je stručni žiri tražio najbolji okus, prevladavala je prijateljska atmosfera – uz tanjure vruće palente kompirice koju su pripremile članice Društva za povjesnicu Klana.
„Počastilo nas je toplo jesensko vrijeme, djeca uživaju u lunaparku i radionicama, a odrasli u mirisu gubića. Vjerujem da će bivša vojarna ostati trajni dom Gljivijade”, rekla je načelnica Sanja Sušnik, pokroviteljica događaja.
Edukativni dio programa obuhvatio je šumsku šetnju i branje gljiva uz stručnjake Udruge gljivara Ožujka. Nekoliko desetaka sudionika naučilo je raspoznavati vrganje, bukovače i manje poznate „dedeke”, a najzanimljiviji primjerci kasnije su izloženi u kinosali. U nedjelju je mikolog Ervin Raguzin održao predavanje o razlikovanju jestivih, nejestivih i smrtonosnih vrsta, upozorivši da se „neke gljive kušaju samo jednom”.
Dobra sezona i bogat program još su jednom potvrdili reputaciju Klane kao gljivarskog središta Primorja, pa domaćini već razmišljaju o sljedećem jesenskom susretu zaljubljenika u šumsko blago.