Rastuće temperature i žarko sunce ostavljaju mnoge ljubitelje zelenila u brizi za opstanak svojih biljaka. Stručnjak za gljive Waine Delaney nudi neočekivano, ali lako primjenjivo rješenje: vodu obogaćenu gljivama.
Prema Delaneyju, gljive u vodi djeluju poput prirodne spužve i pretvaraju se u, kako kaže, „hidratacijsku mahunu”. To znači da tekućina s gljivama sporije prodire u tlo i znatno sporije isparava tijekom najtoplijeg dijela dana, ostavljajući vlagu dostupnu korijenu dulje nego obična voda.
Osim zadržavanja vode, gljive u tekućinu otpuštaju mikronutrijente – kalij, selen, magnezij i fosfor – koje biljke troše ubrzanim tempom kada temperature rastu. Time zalijevanje postaje i dodatno hranjenje.
Priprema „napitka” je jednostavna:
- Nasjeckajte šaku bilo koje vrste gljiva.
- Potopite ih u vodu iz slavine na 12 do 24 sata.
- Istom porcijom gljiva možete zalijevati do tri puta prije nego ih prebacite u kompost.
Kao i kod klasičnog zalijevanja, najbolji učinak postiže se nakon zalaska sunca, kada je isparavanje minimalno, a tlo dovoljno hladno da upije svu vlagu.
Za vrtlara zabrinutog zbog nadolaznih vrućina metoda je brza, jeftina i — tvrdi Delaney — vrlo učinkovita. Ako toplinski val prijeti vašim biljkama, gljive u kanti s vodom mogle bi biti upravo ono što im treba.