GRAD GROBNIK – Šesnaesti Dan vina ispunio je drevni frankopanski Kaštel mirisima sjevernojadranskih vina, grobničke palente kompirice i zvucima živih glazbenika. Manifestacija je održana uoči Bartoje, blagdana sv. Bartola, zaštitnika Općine Čavle, a privukla je desetke vinara te stotine posjetitelja.
Najveća gužva vladala je u četiri tematske konobe – bijelih, crnih, muškata i „po starinsku”. Uz kupljenu degustacijsku čašu od 10 eura moglo se, po želji, prelaziti s etikete na etiketu ili se vratiti tradiciji kušanja vina „na refužo”. Udruga Palentar, glavna organizatorica, pobrinula se da nitko ne kuša na prazan želudac: grobnička palenta kompirica, debrecinke i zarebrnik nudili su se po sedam eura, a domaći pršut, kobasice i glasoviti grobnički sir stigli su s obiteljskih gospodarstava Franjul, Bakić i Mičetić.
Na vinskim stolovima redale su se etikete Coslovich, Kapić, Plovanić, Bažon, Bernobić, Černeka, Fuhtar, Vorić i mnogih drugih. Kastavska Udruga Belica proširila je ponudu autohtonim sortama, a premijerno su stigle i kapljice makedonske Tikveš Winery. „Tikveš godišnje proizvede više od 30 milijuna litara vina, a Grobničani su ih, vidimo, dočekali široko otvorenih čaša”, kazao je Danko Fićor, predstavnik vinarije za Istru i primorje.
Vinarija Černeka iz Medveja već je stalni gost. „Grobničani vole i rado kupuju naša vina, zato se uvijek vraćamo”, istaknuo je vlasnik Adriano Černeka, nabrajajući malvaziju, teran merlot, bijeli muškat i rose. Svoj „treći put zaredom” nije propustio ni matuljski Kapić Winery. „Usred turističke sezone Dan vina jednostavno se ne preskače, ima dobru vibru”, naglasio je Toni Babić. Kastavski OPG Plovanić, pak, debitirao je s pričom o oživljavanju zaboravljenih sastavnica belice – mejska, divjaka, jarbola, brajkovac i verdić.
Manifestaciji je dodana i umjetnička nota radionicom „Pinel, vino i palenta”. Akademski slikar Ivan Tomečak i supruga Ivana Mohar Tomečak vodili su desetak polaznica kroz slikanje veduta Kaštela uz čašu vina, ovogodišnja zadana tema bila je upravo – Kaštel.
„Dan vina donosi bogatu vinsku kartu, ali i promiče našu palentu kompiricu i grobnički sir”, podsjetila je dopredsjednica Udruge Palentar Maja Stepančić, ističući suradnju s Općinom Čavle i lokalnom turističkom zajednicom.
Mladi grobnički glazbenici i grupa Fiesta preuzeli su navečer pozornicu, a čaše su se – kako i priliči – ispraznile tek kad su se kaštelska vrata zatvorila. Manifestacija je još jednom pokazala da vino, gastronomija i dobra priča u Grobniku idu u savršenom paru.