Ante Reljanović, umirovljeni satnik HV-a i jedna od najpoznatijih adresa drniškoga pršuta, vratio se s međunarodnog sajma u Tinjanu s još jednom kolekcijom medalja – ali i s jasnim apelom lokalnim vlastima.
Reljanović je, zajedno s dvadesetak proizvođača iz Šibensko-kninske županije, bio najbrojniji i najnagrađivaniji gost istarskog festivala. Njegova tri „mega” pršuta od po 28 kilograma, u šestoj godini zrenja, pripremljena su za Guinnessovu knjigu rekorda, a kući su se vratila sa zlatnom medaljom za kvalitetu. Zlatom su se okitile i pršutane Ponoš iz Sedramića te Bel Cro s Miljevaca, dok je naslov Šampiona sajma otišao u Pakovo Selo, pršutani Nira.
Uz gigantske komade Reljanović je u Istru donio i pršute od sedam do devet kilograma, pancete rezane „na fete” te posve novi hit – sušene svinjske obrazine, popularni guanciale. „Bez njega je carbonara nezamisliva”, kaže Reljanović, koji tim delikatesom opskrbljuje restorane s Michelinovom zvjezdicom, među njima murterski Boba, šibenski Pellegrini i dubrovački Taj Mahal.
Iz Tinjana je međutim ponio i poruku: županijski kalendar manifestacija mora se uskladiti. „Ne smije se dogoditi da istog dana u Drnišu otvaramo Festival pršuta, a u Šibeniku srednjovjekovni sajam. Već prvog siječnja moramo znati točne datume, kako bi nas ozbiljni pršutari iz Austrije, Španjolske ili Italije uvrstili u svoj itinerar”, poručio je. Novi župan Paško Rakić, kaže Reljanović, složio se s prijedlogom i najavio dolazak u Tinjan dogodine.
Nenadmašni pršutar ne staje: izradio je i novi stalak za rezanje „XXL” komada, a jedan će, težak više od 20 kilograma, uskoro zasjati pred gostima dubrovačkog Rixosa i zagrebačke Esplanade. „Kod mene nikad nema odmora – tržište stalno traži nešto novo i zanimljivo”, zaključuje drniški majstor koji titulu „kralja pršuta” potvrđuje svakim novim rezom.