Mladi pršutar Marko Rakić (32) iz tvrtke „Nira” d.o.o. Pršutana Pakovo Selo kod Drniša najveći je pobjednik 17. Internacionalnog sajma pršuta (ISAP) održanog u Tinjanu. Njegov dimljeni drniški pršut osvojio je najviše bodova stručnog žirija i donio tvrtki dvostruku titulu – šampiona sajma i šampiona kategorije dimljenih pršuta.
„Tajna je u puno rada i truda”, kazao je Rakić, ponosan što obiteljsku tradiciju – godišnju proizvodnju od 6 – 7 tisuća pršuta – nastavlja treća generacija. Procesu posvećenom soli, dimu od graba i jasena te dugom zrenju u podrumu, dodaje, nije potrebna nikakva velika tajna, samo upornost.
Šampionske medalje dodijeljene su i u drugim kategorijama: • istarski pršut – Pršutarna selo Mekiši (Općina Vižinada) • dalmatinski pršut – Smjeli d.o.o. • nedimljeni pršut – Pršutarna i stancija Buršić (druga godina zaredom) • međunarodni pršut – MIJ d.o.o. (Slovenija)
Ukupno je ocijenjeno 48 uzoraka, a podijeljeno je čak 27 zlatnih medalja, što prema predsjednici ocjenjivačke komisije Blanki Sinčić Pulić potvrđuje „znanje, stručnost i predanost proizvođača koji više nisu samo čuvari tradicije, nego profesionalci na svjetskoj razini”. Ipak, Sinčić Pulić upozorava da usprkos kvaliteti hrvatski pršuti još nemaju globalnu prepoznatljivost, što je bila tema nove konferencije „Pršutomanija – pršut bez maske! Kvaliteta ili priča?”.
Moreno Mekiš, čiji je istarski pršut odležao pune tri godine, recept sažima u rečenicu: „Ljubav prema delu najprije, i onda puno truda i dela.” Slično razmišlja i Mikela Buršić Lisjak, čija je obiteljska pršutarna obranila titulu u kategoriji nedimljenog pršuta prilagođavanjem tradiciji: manje soli, više vremena i strogo praćenje starog pravila „koliko kila, toliko miseci sušenja”.
Načelnik Tinjana Goran Hrvatin podsjetio je da ISAP nije samo izložba delicija nego i mjesto edukacije, radionica i razmjene iskustava proizvođača iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Slovenije i Crne Gore. Sajam svake godine privuče više od 20 tisuća posjetitelja, što, kaže Hrvatin, potvrđuje da je „pršut simbol tradicije, rada, strpljenja i ponosa” te perjanica istarske gastronomije.
Premda su se hrvatski pršuti na ovogodišnjem ISAP-u dokazali kao ravnopravni najboljima iz Italije i Španjolske, organizatori i proizvođači složni su u zaključku: vrijeme je da njihov miris i okus osvoje i svjetske potrošače.