Cijena čvaraka na zagrebačkim tržnicama ovih je dana skočila na čak 28 eura za kilogram, što je iznenadilo mnoge kupce navikle da se ta nekoć „sirotinjska spiza” prodaje daleko jeftinije.
„Ovo me baš iznenadilo. S obzirom na to kakvo je stanje s pajcekima, koliko će tek biti čvarci oko Nove godine?” zapitala se prolaznica koja je fotografirala cjenik na jednoj od tržnica u centru grada.
Rastuća potražnja za svinjskim mastima i mesnim delicijama nije jedini razlog skoka cijena. Poljoprivrednici upozoravaju da se tržište još oporavlja od izbijanja afričke svinjske kuge u Slavoniji, što je smanjilo ponudu domaće svinjetine. Istodobno se poznati lanac inflacijskih poskupljenja iz prehrambenog sektora prelijeva i na tradicijske proizvode.
Ekonomski analitičari podsjećaju da čvarci sada nerijetko koštaju isto koliko i pršut ili kulen, što je prije desetak godina bilo nezamislivo. Trend je, kažu, poguran i rastućom popularnošću domaće „comfort” hrane među urbanim kupcima, koju prate sklonost premium ambalaži i naglasak na lokalno porijeklo.
Hoće li cijene nastaviti rasti do božićnih i novogodišnjih blagdana, nitko ne želi prognozirati. No, ako se nastave problemi s opskrbom svinjskim mesom, čvarci bi do kraja godine lako mogli postati luksuz za dubok džep – onaj tko bude imao eura, uživat će u zlatno-smeđim zalogajima, a ostalima ostaje, kako cinično komentiraju korisnici društvenih mreža, tek „pariti oči”.