U hotelu Balatura u Triblju uručene su prestižne oznake „Okusi tradicije Crikveničko-vinodolske rivijere” za 12 ugostiteljskih objekata i dvije kušaonice – prve takve u Hrvatskoj.
Direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić istaknula je zajedništvo triju jedinica lokalne samouprave – Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine – koje su se po prvi put zajedno uključile u nacionalni projekt „Okusi hrvatske tradicije”. „Posljednjih godina manifestacije temeljene na autentičnoj hrani postižu velik uspjeh i kod gostiju i kod domaćih ljudi koji čeznu za tradicionalnim jelima”, napomenula je.
Idejni začetnik projekta Borislav Šimenc objasnio je da oznaku mogu dobiti samo objekti koji u dnevnoj ponudi imaju najmanje šest tradicijskih jela (od čega dva glavna s prilogom) te šest etiketa pića. Vrednovanje nosi do 100 bodova, a potrebno je najmanje 75; svi nagrađeni s rivijere premašili su 85 bodova.
Dobitnici oznake:
• Vinodolska općina – hotel Balatura, planinarski dom Vagabundina koliba
• Novi Vinodolski – konobe Lucija i Navigare, restorani Studec i Argo, kušaonice Pavlomir i Tilia
• Crikvenica – restorani Burin, Dida i Domino, konobe Karoca, Ulika i Trabakul
Crikveničko-vinodolska rivijera time je postala prva cjelovita destinacija na jadranskom dijelu Hrvatske uključena u projekt, dok su kušaonice Pavlomir i Tilia ujedno prve kušaonice s ovom oznakom u zemlji. Šimenc je dodao kako se radi o jednom od najvećih javno-privatnih partnerstava u hrvatskom turizmu.
Svečanosti su nazočile i Alenka Spoja iz TZ-a Vinodolske općine te Ivona Tatalović iz TIC-a Novi Vinodolski, dok su članovi KUD-a Bribir u narodnim nošnjama dočarali vinodolsku tradiciju.