Više od četiri tone riječnih specijaliteta, stotinjak izlagača i trodnevni program gastronomsko-kulturne fešte – tako je baranjsko Kopačevo obilježilo 27. izdanje Ribarskih dana, manifestacije koju organizatori svrstavaju u sam vrh ponude Osječko-baranjske županije.
Na svečanom otvaranju posjetitelje su dočekali fiš, perkelt, šaran na rašljama i lovački kotlići, a dobrodošlicu su poželjeli brojni uzvanici iz županijske i lokalne vlasti. Predsjednik turističke zajednice i načelnik Općine Bilje Željko Cickaj naglasio je važnost priredbe za lokalno gospodarstvo:
„Nešto što je meni najljepše vidjeti jest stotinjak izlagača koji će uspjeti plasirati svoje proizvode, jer mislim da je to u konačnici i smisao svih naših priredbi kojima privlačimo goste.”
Cickaj je dodao kako su Ribarski dani, unatoč pandemiji, ostali trodnevni upravo zbog stalnog rasta posjećenosti te zaključio: „Sve koji dolaze dočekujemo raširenih ruku i topla srca, nitko neće biti razočaran što se tiče hrane, pića i ostale naše ponude.”
Najljuća atrakcija
Subotnje poslijepodne obilježio je dvoboj s kapsaicinom na natjecanju u jedenju ljutih paprika koje uzgaja OPG Maxime Iratus. Pehari i 400 eura pripali su Antoniju Semialjcu iz Koške, koji je izdržao čak 16 krugova, daleko iznad planiranih devet. Paprike su dosezale i deset milijuna Scovilleovih jedinica.
„Peče sve, stomak gori kao da sam se žari najeo… tvrdoglav i lud – zato sam se prijavio”, priznao je Semialjac, koji je nakon pobjede stekao nadimak Ljuti i najavio da će nagradu podijeliti sa suprugom i dvije kćeri.
Organizatori – Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit, Lovačko društvo Jelen i brojni volonteri – pobrinuli su se da se gosti do nedjelje mogu okrijepiti tradicionalnim jelima, kupiti lokalne delicije te zabaviti uz koncerte i folklor.
Sunčano vrijeme, bogata gastronomska ponuda i natjecateljski duh učvrstili su reputaciju Kopačeva kao nezaobilaznog odredišta rujanskih vikenda u Baranji.