Večerašnja epizoda popularnog kulinarskog showa MasterChef najavljuje dosad najzahtjevniji zadatak sezone – natjecatelji moraju maksimalno iskoristiti svaku namirnicu koja im se nađe pod nožem.
Na radnim jedinicama dočekat će ih dvije kutije. U većoj – tek četiri proizvoda: svinjska vratina, cvjetača, jabuka i ljutika. „Iako se čini malo, može se tu svašta”, sa znatiželjom je primijetila Antonija Rittuper. No pravila su stroga: od tih se sastojaka mora osmisliti tanjur s četiri ravnopravne komponente.
„Imate četiri namirnice i želimo četiri komponente. Želimo maksimalnu iskorištenost namirnica”, poručio je chef Goran Kočiš, dok je kolega Stjepan Vukadin dodao da će svatko dobiti i manju kutiju sa začinima: „Ne trebate iskoristiti sve začine, samo one za koje smatrate da će dati najbolji balans u jelu. U začinima ima dosta zamki. Ja ne bih koristio butargu.”
Natjecatelji će na raspolaganju imati točno 45 minuta, što je za mnoge kratko. „Meni je tih 45 minuta premalo. Fokus mi je baviti se s iskoristivosti te četiri namirnice i znam da će mi tu ići najviše vremena”, priznala je Rittuper. Među onima koji vode dvostruku bitku s vremenom i tremom je i novopridošla Tatjana Krolo: „Veselim se, ali sam i na oprezu jer ne znam što me čeka. Strah me je vremena i da me čeka neka namirnica koju ne poznajem.”
Kako bi se kontrolirala potrošnja, svaki će tim dobiti dvije zdjele – jednu za ostatke koji se eventualno mogu naknadno upotrijebiti i drugu za otpad koji će se precizno vagati. Žiri planira kušati samo tanjure koji im privuku pažnju, a onaj tko ne dokaže kulinarsku domišljatost i ekonomičnost može očekivati odlazak u stres test.
Hoće li natjecatelji uspjeti pretvoriti minimalan popis namirnica u kreativne zalogaje i pritom izbjeći bacanje hrane, gledatelji će doznati u novoj epizodi večeras.