Četvrtkovska bura preokrenula je rutinu na pulskoj gradskoj tržnici: dio proizvođača bez plastenika ostao je kod kuće, pa su prolaznici odmah primijetili rjeđe raspoređene klupe.
Unatoč hladnoći, prodaja se ne zaustavlja. Kupci najbrže razgrabe namirnice za topla jela na žlicu – krumpir, kapulu, tikvice za juhu, mrkvu i ostalo povrće za variva.
Cijene glavnih artikala:
- orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci): 15 € po kilogramu
- bućine sjemenke: 2 € za 200 g
- ječam i golica: 2,5 € za 200 g
- leća: 2,5 € za pola kilograma
- lan: 1 € za 200 g
- blitva, špinat i zelena salata: 3 € po kilogramu
- babure i rog paprike: 2,5 € po kilogramu
Najvjerniji posjetitelji ostaju umirovljenici. Prodavači priznaju da im često spuste cijenu, svjesni skromnih mirovina, ali i činjenice da „zelene tržnice ne puštaju lako”.
Među rijetkim novitetima izdvojio se štand Mirande, bivše medicinske sestre i strastvene botaničarke. Nudi čajne mješavine i prirodne sirupe za razrjeđivanje po cijeni od 5 do 5,5 € za litru. „Puno je manji postotak šećera unutar tih sirupa. Ljudi su jako zadovoljni, kažu mi da ih ne boli želudac”, objašnjava Miranda. Najtraženiji je sok od mente, mješavina tri aromatične biljke – melise, stolisnika i vriska. Biljke se beru kad pčele signaliziraju punu aromu, moče se 24 sata, zatim pasteriziraju do 80 °C kako bi sačuvale ljekovita svojstva.
Ribarnica dijeli sudbinu tržnice: zbog bure i manjeg izlova ponuda je oskudna, a i kupaca je malo. Ipak, oni koji ribu stavljaju na stol barem jednom tjedno uvijek pronađu komad za ručak.
Dokle god bura traje, pulska će tržnica raditi u sporijem ritmu. No miris toplih variva i rijetko viđeni biljni sirupi pokazuju da se gradski šušur ne predaje – samo se prilagođava vremenu.