Starogradska jezgra Bribira ponovno je postala pozornica drevnog običaja biranja najvrjednije beračice grožđa – Ružice Vinodola. Dvadeset prvo izdanje manifestacije započelo je ispred frankopanske kule Turan, gdje su se predstavile osam kandidatkinja te privukle brojne mještane i posjetitelje.
Obnovljena tradicija seže u 19. stoljeće, kada se nakon berbe među beračicama birala najsposobnija djevojka. Prema zapisima, posljednji put to se dogodilo 1880. godine, a danas je priča pretvorena u cijenjeni etno-događaj nagrađivan na turističkim smotrama.
„Cilj manifestacije je očuvanje običaja i tradicije, a istodobno i ponuda novih, atraktivnih sadržaja za turiste”, istaknula je direktorica TZ Vinodolske općine Alenka Spoja.
Prvi natjecateljski zadatak kandidatkinja bio je revijalni okršaj „va mišenju makarunih” – brzinsko izradjivanje savršeno oblikovanih bribirskih makaruna. Stručni žiri najboljom je proglasio Eleonoru Brenac.
Publika je pritom mogla kušati tradicionalne makarune koje su pripremile članice KUD-a Bribir, a vlastitu inačicu jela predstavila je i poznata MasterChefica Antonia Mikac. U ponudi su bila i vina Udruge Vina Kvarnera, dok su za glazbeni ugođaj bili zaduženi Tedi Spalato i grupa Insula, čime je Bribir mirisao, pjevao i plesao do kasno u noć.
Manifestaciju, koju zajednički organiziraju TZ Vinodolske općine, TZ Grada Novi Vinodolski i vinarija Pavlomir uz potporu lokalnih udruga i pokrovitelja, prati i nagrada glavnog sponzora Katarina-line. Ovogodišnje slavlje nastavlja se od 21. do 23. kolovoza u Pavlomiru i Novom Vinodolskom, gdje će se i službeno okruniti nova Ružica Vinodola.