Mirisi agruma i zvuk šuškavih vrećica podsjećaju da je Božić blizu, no na splitskom Pazaru nema uobičajene blagdanske navale. Većina kupaca, kažu prodavači, zaustavlja se samo po nekoliko kilograma voća – naranče, limune i mandarine – ne i po pune košare povrća ili veće količine mesa.
• Voće prednjači: agrumi, jabuke, banane i kivi najčešće prelaze vagu; cijena im se drži oko 2–2,5 eura za kilogram. • „Ljudi se žele malo ‘pokrit’ vitaminima, virusi vladaju sa svih strana”, opisuje prodavačica Ljubica primjetni pomak prema zdravijim namirnicama. • Povrće se, potvrđuje kolegica Marija, prodaje „osjetno slabije nego lani”.
Meso ipak drži poziciju U mesnicama je nešto življe. Odojak po 12 eura za kilogram, janjetina po 19 eura te teletina između 13 i 14 eura i dalje su „klasici bez kojih se Božić teško može zamisliti”, kaže mesar Stipe dok reže komade za nestrpljive kupce.
Suhomesnati favoriti ostaju panceta i pršut, a uoči kuhanja kiselog kupusa ili sarmi traže se i koljenice te kobasice. „Božić ne bi trebao biti samo najest’ se i napit’, nego imati mir u srcu”, podsjeća prodavačica Kate.
Mahovina i pšenica – simbolika blagostanja Ovogodišnji „hit” su mahovina i pšenica, simboli božićnih jaslica i novih početaka. Cijena im varira od 2 do 5 eura, ovisno o veličini paketa. Prodavač Toni hvali domaće podrijetlo: „To je prava, gusta i zelena mahovina. Pšenica je domaća, ne ide u visinu nego u širinu, kako i triba.”
Tradicionalni stol unatoč tanjim novčanicima Prodavačica Janja, čija obitelj već 80 godina drži štand, vjeruje da se unatoč skromnijoj kupnji neće odustati od bogatog blagdanskog stola: „Stol mora biti pun. To je smisao Božića.”
Zaključak je jednostavan: iako se troši opreznije i „takujini” ostaju dublje u džepu, Split će Božić dočekati uz agrume za jači imunitet, klasično pečenje i poneku krišku pršuta, a iznad svega – uz želju za mirom i zajedništvom.