Bobičasto voće – osobito borovnice, maline i kupine – sve češće se ističe kao najjednostavniji način prehrambene zaštite od starenja mozga, tvrde neurolozi.
Neurologinja dr. Kellyann Niotis objašnjava da „ono što jedemo svakog dana može utjecati na to kako se naši geni izražavaju i kako naš mozak stari”, ističući prehranu kao ključno oruđe preventivne neurologije.
Prema mišljenju stručnjaka:
• Antioksidansi iz bobičastog voća smanjuju upalne procese i poboljšavaju komunikaciju između moždanih stanica.
• Visok udio vitamina C štiti mozak od oksidativnog stresa povezanog s Alzheimerovom bolešću, napominje neurologinja dr. Ella Akkerman.
• Flavonoidi iz borovnica podupiru zdravo starenje mozga te mogu „poboljšati pamćenje i usporiti kognitivni pad”, dodaje dr. Jean-Raphael Schneider.
Savjet za stolom Stručnjaci preporučuju ubacivanje šake bobičastog voća nekoliko puta tjedno – u jutarnjoj kaši, smoothiejima, salatama ili desertima. Prema dr. Niotis, „bobice su jednostavan i ukusan način da nahranim svoj mozak”, dok dr. Schneider naglašava da je važnija dosljednost nego količina.
Zaključak je jasan: redovita, iako ne nužno velika, porcija bobičastog voća može biti mala, ali moćna investicija u dugoročno kognitivno zdravlje.