Baranjski fiš, „njegovo veličanstvo – riblji paprikaš”, uskoro će se ocjenjivati prema jasnim i ujednačenim pravilima. U Belom Manastiru je, u dogovoru s Turističkom zajednicom Baranje, ponovno aktivirana udruga Baranjski kotlić, čiji će stručni Odbor preuzeti brigu o standardima svih slavonsko-baranjskih fišijada.
Predsjednik udruge Milan Petrović objašnjava da je ideja sazrela nakon brojnih pritužbi na dosadašnje suce i različite kriterije: „Tijekom nekoliko posljednjih fišijada razgovarali smo o potrebi za osnivanjem udruge… napravili plan revitalizacije, izbornu skupštinu, imenovali Nadzorni i Izvršni odbor te počeli s radom.”
Odbor, sastavljen od renomiranih kuhara i iskusnih sudaca – Zvonka Barića-Čavre, Milana Klibe, Arpada Šipeca, Nikole Barišića, Arona Keteša i Save Ivančevića – izradit će pravilnik za ocjenjivanje i voditi edukaciju budućih sudaca. Cilj je da na svakoj fišijadi barem jedan licencirani sudac iz udruge sjedi u komisiji, a da na „fiš Wimbledonu” u Belom Manastiru, gdje se održava Državno prvenstvo u kuhanju fiša, presuđuju samo provjereni stručnjaci.
„Naš Odbor, uz pomoć ostalih članova Udruge, izradit će pravilnik za ocjenjivanje… te da na fiš Wimbledonu budu doista najbolji kuhari, a kriteriji za njihov izbor ujednačeniji nego do sada”, kaže Petrović, lanjski pobjednik Otvorenog prvenstva Baranje.
Udruga, iako tek u začetku, već je održala nekoliko edukativnih radionica, a prvog će predstavnika imati u sutrašnjoj komisiji fišijade u Duboševici. Sljedeći veliki korak bit će pokretanje postupka zaštite tradicionalnog baranjskog fiša. „To će nam biti jedan od prioriteta, jer u Baranji se ipak fiš kuha nešto drukčije nego drugdje”, ističe Petrović.
Iako je fiš u središtu njihova interesa, Baranjski kotlić planira skrbiti i o drugim jelima iz kotlića, čuvajući gastronomsko naslijeđe regije od neujednačenih kriterija i zaborava.