Dok su katalonski chefovi proslavili regiju avangardnim tehnikama i molekularnom gastronomijom, lokalna vlada odlučila je svjetla reflektora usmjeriti prema – bakama.
Projekt „Gastrosàvies” (u slobodnom prijevodu „gastronomke bake”) okuplja više od 100 žena treće životne dobi koje na video-snimkama pripremaju klasična jela kako bi se sačuvali okusi Katalonije. Do sada je zabilježeno više od 300 recepata iz svih krajeva regije, a prvih 12 videa već je objavljeno na službenoj mrežnoj stranici.
Primjerice, 76-godišnja Maria Antònia Udina kuha pijetla iz Penedèsa s sušenim voćem, orašastim plodovima i kapljicom konjaka – tipično svečano jelo katalonske kuhinje. Inicijativa ne koristi nikakve moderne pjene ni gelove: naglasak je na „pravoj stvari” koju su kuhale njihove majke i bake.
Organizatori vjeruju da će snimke i prikupljena knjižica recepata pomoći mlađim generacijama da zadrže identitet regije kroz hranu, dok se ujedno odaje priznanje ženama čija se kulinarska vještina često podrazumijevala, a rijetko dokumentirala.
Premda zvijezde restoranske scene često tvrde da samo „odaju počast bakinom stolu”, ovoga puta same bakice dobile su priliku pokazati što to zapravo znači.