Miris medenjaka i cimetom obojenih kiflica ovih je dana ponovno ispunio Gornju Pačetinu. Zaslužna je baka Ana Vorih (82), jedna od zvijezda projekta „Babice produkcija” kojim fotograf Mario Krog dokumentira tradicijske kolače i običaje zagorskih baka.
Krog je prije tri godine pokrenuo internetski serijal kako bi, kaže, „otrgnuo od zaborava recepte koji su stoljećima grijali zagorske hiže”. Do sada su nastale tri kuharice, a adventska epizoda s bakom Anom prikupila je najviše simpatija – i zbog kolača i zbog priča „kak je nekda bilo”.
„Hrana nije samo obrok – ona je priča, uspomena i način da povežemo ljude”, objašnjava Krog ideju serijala u kojemu se načini pečenja prilagođavaju suvremenim kuhinjama, ali okus ostaje bakin.
Baka Ana se sjeća Božića iz djetinjstva kada se ukrase izrađivalo od krep-papira, a na stol obvezno stavljao betlehem, beršljan i crvene jabuke repice. Na Badnjak nije bilo mesa: „Skuhale su se suhe šljive i hruške, a mi deca od radosti skakali po hiži”, prisjeća se.
Sarma, devenice i kukuruzni kruh bili su glavni na božićnom jelovniku, ali kolači su, kaže, uvijek donosili najviše veselja. Danas se u njezinoj kuhinji peče pet klasika bez kojih, tvrdi, nema pravog Adventa:
• Medenjaci – kuglice od meda i cimeta, uronjene u snježno bijelu glazuru.
• Vanilin kiflice – krhke polumjesece uvalja u mješavinu šećera u prahu i vanilije.
• Mašinski keksi – tijesto „provučeno kroz mašinu za meso” pretvara se u hrskave štapiće.
• Išleri – čokoladni sendvič-keksi punjeni bogatom kremom kuhanom na pari.
• Linzeri – dva prhka kruga spojena pekmezom od marelica, posuta šećerom kao prvim snijegom.
„Tak je to zgledal Božić v Zagorju, s toplinom i srcem koje i denes, kak i gibanicu, diže polako i z dušom”, govori baka Ana, i nastavlja mijesiti.
Krog najavljuje kako će iduće godine objaviti četvrtu kuharicu s novim receptima i video-pričama iz cijele Hrvatske. Ali već sada je jasno: dok god u Gornjoj Pačetini pucketa stara peć, tradicija će, baš poput bakinih medenjaka, ostati slatka i živa.