Ljubitelji kulinarstva i putopisa ove će zime dobiti novu nedjeljnu poslasticu. Hrvatska radiotelevizija 23. studenoga u 16:50 na Prvom programu kreće s emitiranjem dokumentarno-putopisne serije „Apetitlih”, koja će u šest nastavaka spojiti željezničke pruge nekadašnje Austro-Ugarske i jela koja su obilježila njezin gastronomski pečat.
Glumica Vini Jurčić i mladi chef Leo Jurešić ukrcavaju se u vagone te, od Beča do Budimpešte i Zagreba, istražuju priče skrivene u svakom zalogaju. „Apetitlih” oživljava slavne klasike – od štrudle i Kaiserschmarrna, preko bečkog odreska i paprikaša, do raskošne doboš torte – pokazujući kako su se recepti prenosili generacijama, ali i kako ih današnji kuhari prilagođavaju suvremenom ukusu.
U svakoj epizodi Vini vodi naraciju, dok Leo u kuhinjama susreće chefove, povjesničare i lokalce, spajajući kulinarske tehnike s osobnim uspomenama. Animirane rekonstrukcije recepata iz starih kuharica gledateljima nude „korak po korak” uvid u pripravu jela, pa nostalgiju mogu pretvoriti u vlastito kulinarsko iskustvo.
Redatelj i scenarist Goran Ribarić seriju je složio poput niza kratkih, ali emotivnih putovanja. Producenti Filip Trezner i Kim Kukuruzović (produkcijska kuća Izvan fokusa) naglašavaju da „Apetitlih” nije samo gastronomska, nego i povijesna priča: svaki tanjur podsjeća na stoljetne veze kultura koje su se razvijale uz pruge Monarhije.
Prva epizoda završava najavom nove destinacije, a isti ritam iščekivanja prati i preostalih pet nedjelja u istom terminu. Za gledatelje je to poziv da sjednu u vlastiti naslonjač, ali i da, poput Vini i Lea, požele potražiti okus doma na nekoj staroj stanici.