VRBNIK – Pod toplim rujanskim suncem, u zlatnim redovima Vrbničkog polja, jučer je započela berba najpoznatijeg krčkog vina – vrbničke žlahtine. Nakon prošlogodišnje skromne sezone, vinogradari ove godine beru s osmijehom: očekuje se između 900 000 i milijun kilograma grožđa, što bi trebalo donijeti oko 650 000 litara vina.
Ankica Toljanić, koja je sa svojom obitelji i najmlađim pomagačima Joakimom i Rutom sudjelovala u prvim redovima trgadbe, opisuje atmosferu: „Krenulo je živo, lijepo je vrijeme, toplo, malo i pretoplo! Ali hvala bogu, berba će biti bolja nego lani tako da računamo da ćemo naš dio odraditi kroz dva, tri dana.”
Upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik Denis Matanić podsjeća da je lani, zbog lošeg vremena, ubrano tek oko 450 000 kilograma grožđa – najmanje u 27 godina. Ove sezone slika je bitno drukčija, iako su vinogradare mučile obilne kiše, visoka vlaga te štete koje uzrokuju divlje svinje i napuštena goveda.
„Počeli smo s berbom koja izgleda obećavajuće. Ljudi su zadovoljni, grožđe lijepo izgleda, bobice su pune soka, zdravo je…”, kaže Matanić. Berba bi trebala potrajati devet do deset dana, a prvi sati prerade u vinariji – jedinoj smještenoj tik uz more – najavljuju rezultate usporedive s rekordnom 2022. godinom, kada je prešišan milijunski prag.
Zadruga u kojoj djeluje 121 član obrađuje 75 hektara vinograda i neprestano ulaže u suvremenu tehnologiju. Njezin glavni adut je Zlatna vrbnička žlahtina, a kolekciju upotpunjuju barikirane žlahtine, rose te glasoviti pjenušac Valomet – dio boca odležava 30 metara ispod površine mora, u stalnoj hladovini i tišini.
Glavni enolog Vedran Gršković najavljuje vrhunski rezultat: „Ono što već sada možemo reći jest to da će naši kupci definitivno biti zadovoljni jer ćemo standard, stilistiku i visoku kvalitetu vina zadržati.” Dosadašnja međunarodna priznanja, uključujući brončane i srebrne medalje prestižnog Decantera, sugeriraju da bi i ovogodišnja etiketa mogla blistati.
Prve količine žlahtine u rinfuzi očekuju se sredinom studenoga, dok će butelje stići na police početkom prosinca. U Vrbniku vjeruju da svaka čaša ovog vina i dalje nosi priču o upornosti, vještini i ljubavi prema otoku.