VALBANDON – Uz miris žara, žamor publike i glazbu koja je trajala do kasno u noć, valbandonska plaža dočekala je rekordnih 147 natjecatelja na 21. izdanju manifestacije „Valbandon Open ispod čripnje”. U 20 timova stigli su ljubitelji sača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH-a, Italije, Velike Britanije, Nizozemske pa čak i Meksika.
Natjecatelje je budnim okom pratila tročlana komisija predvođena poznatim chefom Davidom Skokom, uz Milenu Pajković Rudan i višegodišnjeg pobjednika manifestacije Mladena Radoševića. Nakon pet sati tinjanja ispod čripnje presudile su nijanse:
• najbolja riblja čripnja – ekipa NK Valbandon; • najbolja mesna čripnja – ekipa „Sačijada” iz Stražilova (Srbija).
Pobjednici su ovacijama publike nagrađeni pršutom i vinom, dok su riblje srebro i broncu osvojile „Opaka ekipa” i „Grota”. U mesnoj kategoriji drugo mjesto pripalo je timu „Mexican de Dignan”, a treće ekipi N.I.P.
Skoko je, uz pohvale sudionicima, otkrio i jedinu zamjerku: „Premalo je bilo ribljih čripnji. Masnija riba idealna je za ovakvu pripremu, ali očito se ljudi boje ribe, što je šteta.” Pozvao je natjecatelje da se dogodine poigraju s morem i obrate pažnju na servis jer „i ljepota tanjura donosi bodove”.
U paralelnom nadmetanju u rezanju pršuta među 12 rezbarića trijumfirala je Aleksandra Pekica, kojoj je pehar predao „majstor od pršuti” Milan Buršić iz Stancije Buršić.
Direktorica TZ-a Fažana Melita Peroković zadovoljno ističe da je manifestacija već zagazila u treće desetljeće: „Interes je svake godine sve veći – kako sudionika, tako i gledatelja – a recept je spoj dobrog zalogaja i opuštene istarske atmosfere.”
Za potonje su se ovaj put pobrinuli Tu i tamo band & Škico acoustic, dok su posjetitelji obilazili štandove s domaćim sirevima, pršutima, ručnim radom i, posebnu atrakciju, dekorativno rezbarenim lubenicama. Profesionalni kuhar Krunoslav Oreški otkrio je da mu za jednu lubenicu treba 35–40 minuta, premda „najbolje su one srednje veličine, jer se lakše oblikuju”.
Valbandon je tako još jednom dokazao da se ispod čripnje ne krije samo dobar okusi, nego i – kako bi rekli Istrijani – pravi štimung.