Na 17. međunarodnom ribarskom sajmu Crofish u Poreču stručnjaci su potvrdili da uzgoj europskih plosnatih kamenica u Hrvatskoj raste oko osam posto godišnje, čime se ovaj školjkaš nameće kao sve važniji proizvod domaće akvakulture.
Jelka Pleadin, znanstvena savjetnica Hrvatskog veterinarskog instituta, istaknula je nutritivnu snagu jadranske kamenice: „Europska kamenica iz Jadranskog mora predstavlja nutritivno izrazito vrijednu namirnicu. Bogata je visokokvalitetnim bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama te vitaminima A, B12 i D.” Dodala je da školjka sadrži i značajne količine cinka, selena, bakra i željeza, uz nisku energetsku vrijednost i tek zanemarivu razinu zasićenih masti, zbog čega se smatra odličnim izborom u uravnoteženoj prehrani.
Posjetitelji sajma mogli su se u to uvjeriti na besplatnim vođenim degustacijama organiziranima u sklopu projekta Marinet. Stručnjaci su pritom objašnjavali na što treba obratiti pozornost pri ocjenjivanju svježine i kakvoće kamenica – od boje i mirisa do teksture mesa.
Profesorica emerita Nada Vahčić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podsjetila je da se plosnate kamenice uzgajaju diljem Europe, ali da svaki akvatorij školjkama daje poseban pečat. Razlike se, kaže, vide u obliku i boji ljušture, omjeru vode, proteina i masti, ali i u aromi: „Jedinstvenost svake kamenice proizlazi iz niza klimatskih i okolišnih čimbenika – temperature mora, saliniteta, sastava dna i uvjeta uzgoja.”
Uz stručno predavanje pokrenuta je i komunikacijska kampanja Good AquaFood, kojoj je cilj približiti akvakulturu široj javnosti te naglasiti nutritivnu vrijednost i sigurnost domaćih morskih proizvoda.
Prema najavama organizatora, rast proizvodnje plosnatih kamenica mogao bi u idućim godinama dodatno potaknuti lokalnu gastronomiju, ali i izvoz, dok bi potrošači profitirali većom dostupnošću svježeg, visokokvalitetnog proizvoda s hrvatskim potpisom.