Miris friško pečenih čvaraka i kuhanog vina ponovno se širi seoskim dvorištima dok u mnogim krajevima Hrvatske započinje tradicionalna svinjokolja. Za domaćine to znači okupljanje obitelji i susjeda, punjenje kobasica i pripremu zimnice – simboličan početak hladnijeg dijela godine.
Ove zime, međutim, vesela atmosfera prelijeva se preko sjene koju baca afrička svinjska kuga. Virus je od ljeta desetkovao domaće uzgoje: više od 17 000 svinja već je eutanazirano kako bi se suzbilo širenje zaraze. Unatoč gubitcima, mnogi uzgajivači tvrde da nemaju izbora – prerađivati moraju ono što je ostalo kako bi nadoknadili financijske rupe.
Stručnjaci upozoravaju da se bolest prenosi brzo i da je jedina sigurna zaštita pojačana biosigurnost. No u praksi, tradicija svinjokolje teško se zaustavlja. Mještani organiziraju klanja na manjim imanjima, nadajući se da su njihove životinje zdrave. U nekim selima uvedene su strože mjere: obavezna dezinfekcija obuće, ograničen pristup dvorištima i zapisivanje svih sudionika kolinja.
Iako zdravstvene službe podsjećaju da afrička svinjska kuga nije opasna za ljude, financijska šteta i dalje je golema. Mali proizvođači, koji od domaćih kobasica i šunki žive cijelu godinu, strahuju za opstanak. Za sada se nadaju da će hladni dani donijeti barem djelomičan predah virusu – i dovoljno zdravih svinja da održe stoljetnu tradiciju.