Hrvoje Margan, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, uoči 37. kongresa struke u Makarskoj (23.–25. studenoga) rezimirao je izazovnu sezonu i ključne probleme sektora.
• Srpanj podbacio, kolovoz i rujan popravili dojam. Promocija je bila usmjerena jačanju pred- i posezone, no gosti su zbog glasova o „skupoj Hrvatskoj” birali jeftinije ponude ili brzu hranu.
• „Inflacija nam je praktički pojela povećanje cijena”, upozorava Margan. Cijene energije i namirnica skočile, a neto plaće u ugostiteljstvu u četiri godine udvostručene – s oko 670 na 1.200 eura.
• Vrijednost za novac pokazala se presudnom. Oni koji su uskladili kvalitetu i cijenu bili su „vrlo uspješni”. Pogrešno formiranje cijena dovelo je do apsurda da fast-food izjednači cijenu s pizzerijom.
• Radnika za jednostavne poslove sada ima, ali kronično nedostaje voditelja restorana i kuhinja. Ugostitelji traže dugoročno nepromjenjivu poreznu i fiskalnu politiku – barem sedam godina – kako bi ulagali s manje rizika.
• Novi HACCP vodič, usklađen s pravom EU, pojednostavljuje procedure (npr. elektroničke temperaturne liste). HOK nudi gotove tablice i edukacije, pa „HACCP više nije bauk”.
• Statistika: krajem listopada u Hrvatskoj je poslovalo 11.869 ugostiteljskih obrta, 0,7 % više nego lani. U pet godina najviše su rasli Splitsko-dalmatinska (+6,8 %) i Zadarska županija (+8,6 %), dok je Primorsko-goranska pala 3,9 %. U djelatnostima smještaja i hrane zaposleno je 26.684 ljudi, 8,3 % više nego 2020.
Na kongresu će se raspravljati o novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, inspekcijskim kontrolama te izmjenama pravilnika o minimalnim tehničkim uvjetima. Ugostitelji se nadaju da će rasprave rezultirati predvidljivijim okvirom koji bi, uz ravnomjerniju potražnju tijekom godine, napokon stabilizirao poslovanje.