Petak u riječkoj ribarnici i na zelenoj tržnici otkrio je neumoljivu aritmetiku poskupljenja.
Najjeftinije se još uvijek mogu naći srdelice po 5 eura i uzgojeni brancini po 10 eura za kilogram. Sve ostalo – od orade do lignji – mnogim je kupcima izvan dosega. Jedna prodavačica priznaje da ribe zbog bure nije bilo gotovo deset dana, pa se sve što je stiglo sada proda, ali uz primjetno slabiji promet.
„Ako je nešto skupo, ja to ne jedem dok ne pojeftini”, kratko je opisao strategiju svoje obitelji jedan od kupaca, dok njegova supruga zaključuje da su visoke cijene postale „novo normalno”.
I na obližnjim štandovima s voćem priča je slična. Šljive se prodaju za 2 do 2,5 eura, iako je nabavna cijena svega 1,80 eura, otkriva dugogodišnji prodavač Šeki Armada. Kako objasniti toliku razliku? „Trgovački centar pusti šljivu po nabavnoj cijeni da te privuče, a onda te oderu na drugim artiklima. Mi mali trgovci tome ne možemo parirati”, kaže on.
Cjenik s place izgleda ovako:
• kesteni – oko 8 € • grožđe – 3 do 5 € • jabuke – 3 do 5 € • šljive – 2 do 2,5 € • naranče i limuni – 3 € • banane – 2 € • breskve – 2 do 5 € (ovisno o sorti i štandu) • košarica malina – 4 €
Jedna prolaznica ljutito primjećuje: „Nije ništa skupo onima što imaju plaće tri do četiri tisuće eura! Političari su sebi digli plaće, njih nije briga što je kilogram jabuka danas skup kao nekad kilogram mesa.”
Na riječkoj tržnici se, čini se, svi slažu u jednom: inflacija je od ribljeg ručka i voćne salate napravila luksuznu robu, a povratka na stare cijene zasad nema na vidiku.