Talijanska industrija tjestenine ponovno je pod pritiskom nakon što je Washington zaprijetio carinama od čak 92 % na uvoz nekih od najpoznatijih marki. Mjera, koja bi trebala stupiti na snagu u siječnju, proizašla je iz istrage američkog Ministarstva trgovine o navodnom dampingu – prodaji tjestenine u SAD-u po nižim cijenama nego na domaćem tržištu.
„Prava je šteta“, kaže Antonio Rummo, potomak osnivača tvornice Pasta Rummo iz Beneventa. Njegova tjestenina, čuvena po tradicionalnoj obradi koja jamči al dente teksturu, trenutačno se u SAD-u prodaje za oko 4 dolara po pakiranju. Ako carine budu uvedene, cijena bi se mogla udvostručiti.
Iako istraga ponajprije cilja velike izvoznike La Molisanu i Garofalo, zahvaćeno je ukupno 13 proizvođača, među njima i obiteljski div Barilla te Pasta Rummo. Talijanski izvoz tjestenine lani je premašio 4 milijarde eura, a Sjedinjene Države su među tri najveća odredišta.
Direktor La Molisane Giuseppe Ferro poručio je da su optužbe o dampingu „neutemeljene“ te upozorio da bi provedba carina tvrtki onemogućila poslovanje. Iz Garofala pak ističu da neće popustiti pritiscima da pogone presele preko Atlantika: „U Gragnanu smo od 1789. i ne selimo se“, naglasio je marketinški direktor Emidio Mansi.
Rim i Europska komisija već lobiraju kako bi Washington odustao od poteza. Ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida nazvao je mjeru „hiper-protekcionističkom“, dok je čelnik najveće poljoprivredne udruge Coldiretti Ettore Prandini upozorio da bi carine bile „poguban udarac“ za talijansku tjesteninu.
Prandini podsjeća da američko tržište već preplavljuju proizvodi s imenima koja oponašaju poznate talijanske brendove. Globalno je tržište „italian sounding“ prehrambenih artikala, kaže, teško oko 120 milijardi eura, a trećina toga potječe upravo iz SAD-a.
Talijanski proizvođači zasad se pripremaju na pravnu bitku, nadajući se da će Washington ipak odustati – jer, kako upozorava Ferro, u suprotnom bi „bilo nemoguće raditi“.