TINJAN – Trodnevna pršutomanija službeno je počela. Uz simultano rezanje prve fete i u nazočnosti predsjednika Republike Zorana Milanovića, u Tinjanu je otvoren 17. Internacionalni sajam pršuta (ISAP), najveća hrvatska gastro-manifestacija posvećena jednoj autohtonoj deliciji.
Na pozornici su se predsjedniku pridružili izaslanik premijera, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić, zamjenica istarskog župana Gordana Antić te domaćin, načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin. Predsjednik je potom, u društvu Hrvatina, prošetao sajmom, degustirao pršute i strpljivo pozirao s proizvođačima i brojnim posjetiteljima.
Rekordna brojka od 50 pršutara – pet više nego lani – stigla je iz svih krajeva Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i drugih zemalja. Na raspolaganju im je 4 500 kvadrata natkrivenih i još oko 6 000 kvadrata otvorenih prostora.
Najbolji od najboljih
• Apsolutni šampion sajma: "Nira" d.o.o., Pršutana Pakovo Selo (Drniš), koja je ponijela i titulu u kategoriji dimljenih pršuta.
• Šampioni po kategorijama:
– istarski pršut: Pršutarna selo Mekiši
– dalmatinski pršut: Smjeli d.o.o.
– nedimljeni pršut: Pršutarna i stancija Buršić
– ostali pršuti: MIJ d.o.o.
Ukupno je dodijeljeno pet šampionskih i 27 zlatnih medalja, a rezultate je objavila predsjednica ocjenjivačke komisije Blanka Sinčić Pulić.
Tinjan kao gourmet središte ISAP je Tinjanu donio status europskog okupljališta ljubitelja pršuta, ali i prateće programe. Već prvoga dana održana je prva Konferencija o pršutu „Pršutomanija – pršut bez maske! Kvaliteta ili priča?”, koju su zajednički organizirali Općina Tinjan i udruga Gustus. Na stručnom skupu sastali su se proizvođači, stručnjaci i gastronomski entuzijasti kako bi raspravili standarde i izazove u industriji.
Sajam traje do nedjelje, a posjetiteljima nudi priliku da kušaju ponajbolje europske pršute i da – barem na trenutak – postanu dio istarske pršutarske tradicije.