Talijanska gastronomija od danas službeno nosi Unescovu oznaku nematerijalne kulturne baštine, čime je Italija postala prva država kojoj je priznato kompletno nacionalno kulinarsko nasljeđe, a ne pojedinačni recept ili tradicija.
Odluka je objavljena u srijedu na zasjedanju UN-ove organizacije za kulturu u Delhiju. Time su pod jednu baštinsku kapu stali cijeli spektar – od tjestenine i mozzarelle, preko vina, do tiramisúa. Italija je već imala 21 stavku na prestižnom popisu, uključujući umijeće izrade napuljske pizze i operno pjevanje, ali ovo je prvi put da je čitava nacionalna kuhinja proglašena svjetskom vrijednošću.
Talijanska premijerka Giorgia Meloni vijest je dočekala s oduševljenjem. „Prvi smo na svijetu koji smo dobili ovo priznanje, koje slavi tko smo i naš identitet”, poručila je u video obraćanju objavljenom nekoliko minuta nakon objave. Dodala je da je za Talijane kuhinja „mnogo više od hrane ili skupa recepata; to je kultura, tradicija, rad i bogatstvo”.
Njezina je vlada ubrzo nakon preuzimanja dužnosti u listopadu 2022. pokrenula proceduru, a službenu nominaciju predala je pet mjeseci kasnije. U prijavi je naglašena neraskidiva veza između tradicionalne hrane, talijanskog načina života i društvenosti za zajedničkim stolom.
U obrazloženju, Unesco ističe kako je talijanska kuhinja „kulturna i društvena mješavina kulinarskih tradicija” te oblik „brige za sebe i druge, izražavanje ljubavi i ponovno otkrivanje kulturnih korijena”. Domaći stol opisuje se kao mjesto na kojem se „dijele povijest i priče o svijetu oko nas”, uz naglasak na poštovanje namirnica i druženje svih generacija – od baka koje unucima prenose recepte do prijatelja koji razmjenjuju savjete i kulinarske tajne.
Nova pločica na Unescovu popisu dodatno učvršćuje globalni status talijanske kuhinje, ali i političku poruku Rima: hrana je središte nacionalnog identiteta, a sada i službeno svjetska baština.