Peking/Zagreb – Hrvatski kulinarski virtuoz Mario Mandarić (33) trijumfirao je na natjecanju „Chef of the World” u Langfangu pokraj Pekinga, osvojivši zlato zahvaljujući sofisticiranoj verziji crnog rižota od sipe.
Natjecanje, koje mnogi smatraju neslužbenim svjetskim prvenstvom, okupilo je stotinu vrhunskih kuhara sa svih kontinenata, a u završnici se za titulu borilo 30 odabranih. Uz glasove stručnog žirija bodovala se i publika, pa je Mandarić odlučio posegnuti za jelom koje je već oduševilo goste njegova nekadašnjeg restorana u Tajlandu. Uz sipin crni tint, u rižot je uklopio hobotnicu, lignje i druge morske delicije – kombinaciju koja je, kako kaže, „pogodila u srž azijskog ukusa”.
Triumf je upotpunio i regionalni pečat: drugo mjesto pripalo je njegovu prijatelju Pavlu Gordiću iz Srbije, s kojim je Mario proveo dva tjedna kineske avanture – od leta u prvom razredu do smještaja u hotelu s pet zvjezdica.
„Bilo bi prepotentno govoriti da smo najbolji kuhari na svijetu, ali pobjeda nam je dokaz da kuhinja naše regije ima što pokazati”, poručio je Mandarić nakon povratka u Zagreb.
Ponuda koju je odbio Među najzanimljivijim detaljima putovanja je ponuda kineske vlade da Mandarić u blizini Pekinga otvori restoran pod povlaštenim uvjetima: prvih šest mjeseci bez najma, plaća i troškova namirnica. „Ponuda je bila izuzetno primamljiva, no morao sam je odbiti zbog svega što gradim u Hrvatskoj. Ostajemo u kontaktu – možda uskoro organiziramo sajam kineskih proizvoda u Hrvatskoj”, otkrio je chef.
Impresivan niz priznanja Mandarićev CV već je prepun nagrada: struka ga je 2022. proglasila najboljim chefom Hrvatske, predsjednik Malte uručio mu je priznanje za promicanje održive gastronomije, a Forbes ga je 2021. uvrstio na listu 30 najutjecajnijih Europljana mlađih od 30 godina. Njegov zagrebački restoran Noel, nositelj Michelinove zvjezdice, nedavno se našao na listi 50 najboljih restorana svijeta.
Chef s pilotskim snom Kad ne kuha, ovaj Splićanin najradije provodi vrijeme sa suprugom i jednogodišnjom kćeri. Paralelno završava pilotsku školu, čime ostvaruje dječački san. „Bit će vremena i za kuhanje i za letenje; ne moraš raditi u zračnoj kompaniji da bi bio pilot, možeš letjeti samo za sebe”, kaže Mandarić, čiji je crni rižot trenutačno najtraženiji let ulaznica u svijet visoke gastronomije.