Vukovarsko-srijemska županija predstavila je svoje male proizvođače na međunarodnom sajmu „Okusi regija“ u Poznanju, srcu Velikopoljskog vojvodstva s 3,8 milijuna stanovnika i više od pola milijuna poduzetnika. Među stotinjak odabranih izlagača upravo je slavonsko-srijemski štand, u organizaciji županijskog Agro-klastera, bio jedan od najposjećenijih.
Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar ističe da su se fokusirali na proizvode s dodanom vrijednošću: suhomesnate delicije, kulen, prerađenu šparogu, bučino ulje, začinsku papriku, vina, rakije, likere, pekmeze i med. „Mislim da smo ostavili sjajan dojam – štand je neprestano bio pun, a posjetitelji su tražili informacije o našim proizvodima“, kaže Podolar.
Štand su obišli i poljski ministar poljoprivrede Stefan Krajewski te maršal Velikopoljskog vojvodstva Marek Woźniak, koji se sastao s vukovarsko-srijemskim županom Ivanom Bosančićem. Župan podsjeća da dvije regije već 12 godina njeguju službeno partnerstvo te da su razgovarali o novim zajedničkim projektima financiranima iz europskih fondova.
Poljaci – česti gosti hrvatske obale – pokazali su izvrsno poznavanje slavonskog kulena i vina. „Točno razlikuju kutjevačko od iločke kapljice“, prepričava Podolar, dodajući kako je jedan posjetitelj ponosno pokazao fotografiju s utakmice na Poljudu. Agro-klaster u poljskom tržištu vidi velik potencijal: domaći proizvodi ondje su u prosjeku 15 do 20 posto skuplji, a staklenka meda od 900 mililitara doseže 15 eura, naspram 10 do 11 eura u Hrvatskoj.
Osim Poljaka, na sajmu su sudjelovale i partnerske regije iz Italije (Reggio Emilia), Njemačke (Brandenburg), Južne Koreje i Sjeverne Moldavije, što otvara prostor za širu međunarodnu suradnju malih proizvođača.
U pozadini sajamskog uspjeha Agro-klaster nastavlja širiti kratke lance opskrbe, osobito prema Zagrebu. Proizvodi slavonskih OPG-ova već se nalaze na jelovnicima restorana poput Okrugljaka i Dubravkina puta, a godišnji promet raste oko 20 posto. Posebna je priča linija GMO-free jaja iz slobodnog uzgoja – potražnja je toliko velika da skladišta ostaju prazna. Plan je do 2026. povećati proizvodnju na četiri milijuna jaja, uz 18 kooperanata i ukupno 18 000 nesilica, od čega 5 000 na farmi u Soljanima.
„Oni su izvukli maksimum iz EU fondova. Znanje, iskustvo i kapital koje imaju idealna su prilika za nas“, zaključuje Podolar, uvjeren da će slavonsko-srijemske delicije sve češće nalaziti put do poljskih stolova – i obratno.