Nova istraživanja MD Anderson Cancer Centra Sveučilišta u Teksasu upućuju na to da mješavina glukoze i fruktoze, kakva se nalazi u većini gaziranih i drugih zaslađenih pića, može izravno potaknuti širenje uznapredovalog kolorektalnog karcinoma.
Istraživački tim, predvođen genetičarkom Jihye Yun, proučavao je laboratorijske miševe, ljudske stanične linije te analizirane uzorke tumora. U svim modelima otkriveno je da redoviti unos slatkih napitaka povećava rizik od metastaza, dok njihovo izbacivanje usporava širenje već formiranih tumora.
„Kako bismo u potpunosti razumjeli opasnost zaslađenih pića, morali smo vidjeti mogu li postojeći karcinomi učiniti agresivnijima i brže se širiti, a ne samo povećavaju li rizik od nastanka raka”, istaknula je Yun. Dodala je kako je tim „pokazao da izbacivanje slatkih pića usporava širenje kolorektalnog karcinoma u našim predkliničkim modelima, čak i nakon što su se tumori već formirali”.
Prema procjenama Američkog društva za rak, u Sjedinjenim Državama se 2025. godine očekuje oko 107 320 novih slučajeva raka debelog crijeva te 46 950 raka rektuma, dok bi ove godine bolest mogla odnijeti približno 52 900 života. Više od polovice tih karcinoma povezuje se s promjenjivim čimbenicima rizika poput prekomjerne tjelesne težine i prehrane.
Ranije je Yunin laboratorij već pokazao da čak i umjereno pijenje zaslađenih napitaka pospješuje rast tumora u ranoj fazi bolesti, neovisno o tjelesnoj težini ispitanika. Najnoviji rezultati sugeriraju i da bi ciljanje enzima SORD, koji sudjeluje u preradi fruktoze, moglo dodatno usporiti metastaze.
Istraživači naglašavaju da su nužna klinička ispitivanja na pacijentima kako bi se potvrdilo vrijedi li isti učinak i u praksi. No poruka je jasna: ograničavanje zaslađenih pića moglo bi biti brz i jednostavan korak u smanjenju rizika od smrtonosnih komplikacija kolorektalnog raka.