Globalno tržište kave i kakaa ulazi u turbulentno razdoblje u kojem bi se omiljena jutarnja šalica i pločica čokolade mogle pretvoriti u luksuz.
Svjetski šokovi i domaći odraz Prema procjenama analitičara, prosječna cijena šalice kave iduće će godine porasti za 4 do 7 %. Uzrok leži u klimatskim ekstremima, logističkim poteškoćama i trgovinskim barijerama koje su, kako tvrdi glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić, podigle burzovnu cijenu kave za 6,7 % u odnosu na kraj rujna — na gotovo 400 centi po funti.
Situaciju je dodatno zakomplicirala odluka SAD-a o carini od 50 % na brazilsku kavu, zbog čega je rujanski izvoz iz te zemlje potonuo za gotovo petinu. Brazil sada preusmjerava pošiljke prema Kini i Europskoj uniji, pa se poremećaji prelijevaju i na hrvatsko tržište.
Hrvatski minus sve dublji Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je kava u prvih devet mjeseci ove godine bila 66,2 % skuplja nego u istom razdoblju 2020. Analitičar Ekonomskog instituta Goran Butorac napominje da je od 2005. do 2024. hrvatski izvoz kave narastao za 16,3 milijuna eura, dok je uvoz skočio za 87,4 milijuna, gurajući trgovinski deficit na rekordnih 100,3 milijuna eura prošle godine.
Prerađivački divovi pod pritiskom • Atlantic Grupa u prvih devet mjeseci prijavljuje 879 milijuna eura prihoda (rast 10 %), pri čemu je segment kave skočio 29,7 % i čini više od četvrtine ukupnih prihoda. Ipak, iz kompanije poručuju da je „profitabilnost i dalje pod snažnim pritiskom, ponajprije rekordno visokih cijena sirove kave i rasta cijena kakaa”.
• Osječki Kandit, jedini veći domaći prerađivač zrna kakaovca, upozorava da „u ovom trenutku nema prostora za snižavanje cijena”, jer je tek 40 – 50 % kakaovca iz Obale Bjelokosti i Gane usklađeno s novom Uredbom EU-a o sprječavanju krčenja šuma (EUDR) koja stupa na snagu 1. siječnja 2026.
• Iz Kraša poručuju da prvi signali stabilizacije cijena na burzama još ne znače jeftiniju sirovinu: „Tijekom razdoblja visokih cijena kakaovca Kraš je svjesno preuzeo najveći dio troškova na sebe kako bismo što više ublažili njihov utjecaj na potrošače.”
Kakao postaje neizvjesna slastica Cijena kakaa ove je godine na trenutke nadmašila 10 000 eura po toni i i dalje je otprilike dvostruko viša nego prije tri godine. Tržište ostaje osjetljivo jer novi EU propisi zahtijevaju potpunu sljedivost sirovine, a glavni afrički proizvođači tek se djelomice prilagođavaju.
Što slijedi? Dok Njemačka i Italija zahvaljujući golemoj preradi osiguravaju najniže ulazne cijene u EU, Hrvatska se, prema podacima za 2024., drži oko prosjeka Unije, čak s 4 % nižom jediničnom cijenom uvezenih zrna. Ipak, sve se češće postavlja pitanje koliko će domaći potrošači još moći amortizirati globalne udare.
Ako se aktualni trendovi nastave, jutarnja kava i slatki zalogaj mogli bi postati privilegija za one dubljeg džepa, dok proizvođači u hrvatskom lancu vrijednosti balansiraju između zadržavanja kupaca i očuvanja vlastite marže.