Na otoku Hvaru maslinarska sezona 2025. ostat će zapamćena po neobičnoj kombinaciji izvrsnog ulja i skromnijeg uroda. Prema riječima agronoma Stanislava Štambuka, prinos je otprilike 40 % manji nego rekordne 2024., ali su randmani dosegnuli iznimnih 17 do 25 %.
„Ova sezona bila je po kvaliteti izvrsna, ali po kvantiteti lošija”, kaže Štambuk, napominjući da je na nekim lokacijama plod bio sitan i osušen, ali izuzetno bogat uljem.
Kontrasti po mikrolokacijama • Zapadni Hvar (Hvar, Brusje, Grablje, Stari Grad) – suša i visoke temperature isušile su plod; pojedini maslinari uopće nisu brali. • Istočni Hvar (Bogomolje, Sućuraj) – rujanske kiše donijele oko 280 litara oborina, pa su masline ostale zdrave, krupne i s randmanima od 16 do 18 %.
Problem je, dodaje stručnjak, bio i u kašnjenju uljara: „Dok su lani radile već 5. listopada, ove su otvorene tek 11. listopada, pa su mnogi morali čuvati ubrani plod, što nije dobro za kvalitetu ulja.”
Što je mučilo maslinu • paunovo oko – potrebno prskati odmah nakon berbe i u rano proljeće; • maslinov moljac – napao krajem kolovoza; zaštita je trebala početi još u lipnju; • maslinova mušica – pojavila se poslije prvih rujanskih kiša; pravovremena reakcija spasila je plodove.
Preporuke za kraj sezone Nakon berbe Štambuk savjetuje obilazak nasada i tretiranje bakrom, osobito na stablima oštećenima tresačima, kako bi se spriječio rak. „Za mjesec do mjesec i pol moguće je krenuti i u rezidbu debljih grana”, zaključuje.
Iako su suša i štetnici prorijedili rod, hvarski maslinari mogu se pohvaliti uljem vrhunske kakvoće koje, prema Štambuku, ovu „prosječnu godinu pretvara u uspješnu priču o kvaliteti”.