Mladi pulski kuhar Patrik Prnjak u Zagrebu je postao ukupni pobjednik ovogodišnjeg Croatian Culinary Cupa, državnog natjecanja na kojem uz hrvatske kuhare nastupaju i kolege iz inozemstva, a ocjenjuju ih svjetski priznati suci.
• zlato je uzeo za vegansko jelo
• srebra je osvojio u kategorijama ribe i peradi
• zbroj bodova donio mu je titulu ukupnog prvaka
„Veliko je zadovoljstvo kad gost pohvali tanjur, ali priznanje struke ima posebnu težinu”, rekao je 27-godišnji chef koji se natjecanju priključio usred pune turističke sezone i obaveza na svom OPG-u LjutIstra.
Ekipno srebro 48 sati poslije Samo dva dana nakon individualnog trijumfa, Prnjak se vratio u Zagreb i uskočio u tročlanu reprezentaciju Hrvatske. Vodeći tim, u kratkom je roku osmislio riblje predjelo – doslovno preko noći – i donio ekipi srebro. Zlatni su bili Rumunji, koji su nastupili s profesionalnim sastavom i detaljnom pripremom.
Natjecateljski ritam pritom nije bio nimalo lagan. Šest sudaca paralelno prati svaki pokret: troje procjenjuje rad u kuhinji, troje analiziraju okus, teksturu i tehniku. „Vrijeme i pritisak su golemi, ali upravo to guštam – izvlačiti maksimum iz onoga što imam”, kaže Prnjak, bivši veslač koji se kuhanju profesionalno posvetio 2020.
Vitrine pune medalja
• 2022. – pobjednik natjecanja za kulinarsku baštinu, sudjelovanje na Svjetskom kupu u Luksemburgu
• 2023. – treće mjesto na državnom prvenstvu
• 2024. – srebro na državnom natjecanju, europska bronca u Riminiju (vegansko jelo), dva zlata u Azerbajdžanu (perad i riba)
• 2024. – zlato i ekipno srebro na Croatian Culinary Cupu
Sljedeći cilj? Povratak u Luksemburg, jedno od pet najcjenjenijih kulinarskih natjecanja na svijetu, s nadom u novo odličje.
Ljuti umaci s Michelinovim ekvivalentom Osim kuhače, Prnjak vješto drži i bočicu: njegov umak Barba-q s potpisom OPG-a LjutIstra prošlog je ljeta osvojio zlato na Excellent Taste & MTA Awardsu te zvjezdicu na prestižnom Great Taste Awardsu – svojevrsnom „Michelinu” za proizvođače hrane i pića.
Sve što radi, kaže, temelji na lokalnim namirnicama: „Kad vidim trud pčelara iza jedne tegle meda, želim tu energiju prenijeti na tanjur”. U inozemstvu je uočio koliko Francuzi i Talijani promoviraju vlastite regije i vjeruje da i Hrvatska ima prostora snažnije gurati svoje okuse.
Za sada, međutim, mladi Puljanin samouvjereno puni i police medalja i police s ljutim umacima – a svaka nova nagrada potvrđuje da je recept jednostavan: lokalno, ukusno i s puno žara.