Ispijanje vrlo vrućih napitaka – pogotovo čaja i kave – može biti znatno rizično za zdravlje jednjaka, upozoravaju stručnjaci pozivajući se na niz novijih i ranijih znanstvenih istraživanja.
• Već je 2016. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svrstala konzumaciju pića toplijih od 65 °C u kategoriju „vjerojatno kancerogenih za ljude”.
• Opsežno britansko istraživanje na gotovo 500 000 odraslih pokazalo je da osobe koje dnevno popiju osam ili više šalica vrlo vrućeg čaja ili kave imaju gotovo šest puta veću vjerojatnost razvoja raka jednjaka u odnosu na one koji izbjegavaju takve temperature.
Znanstvenici objašnjavaju da ponavljano izlaganje sluznice visokim temperaturama uzrokuje oštećenja koja potiču karcinogenezu. Pokusi na životinjama dodatno su potvrdili da vrlo vruća voda ubrzava nastanak pretumoroznih promjena.
Rizik raste s količinom i načinom konzumacije: veliki gutljaji neoohlađenog napitka izazivaju veće termičko opterećenje i jača oštećenja tkiva.
Preporuke stručnjaka:
• Sačekati da se napitak ohladi na približno 57,8 °C, temperaturu koja prema istraživanjima čuva aromu, a smanjuje opasnost za jednjak. • Piti u manjim gutljajima. • Brže hlađenje postići miješanjem s hladnom vodom ili mlijekom, puhanjem u šalicu ili skidanjem poklopca.
Uzimanje ovih jednostavnih mjera može znatno smanjiti potencijalno ozbiljne posljedice navike ispijanja prevrućeg čaja ili kave.