Oranice PIK-a Vinkovci i Vupika ove su jeseni dale rekordan urod luka i krumpira, pa su skladišni kapaciteti Podravkine pakirnice u Lipovcu ispunjeni gotovo do posljednjeg mjesta.
Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić obišla je pogon i naglasila kako je riječ o središtu povrtlarske proizvodnje koncerna. „Osobito je važno to što smo u proteklih nekoliko mjeseci otklonili sve tehničke poteškoće koje su sprječavale da skladištenje na ovoj lokaciji bude efikasno i omogući čuvanje povrtlarskih kultura tijekom cijele zime”, rekla je Dalić.
Direktor ratarstva Podravke Agri Igor Andrašević objavio je konkretne brojke: s ukupno 75 hektara skinuto je 3500 tona luka, uz prosječan prinos od gotovo 50 tona po hektaru. Kapaciteti skladišta u Lipovcu iznose po 5000 tona za podno i paletno čuvanje, a luk se drži na 3 °C kako bi zadržao kvalitetu i mogao biti plasiran kad mu je cijena najpovoljnija.
Planovi za 2026. godinu predviđaju daljnje širenje površina pod krumpirom, lukom i rajčicom, ali i drugim povrtnim kulturama. To će, upozorava Dalić, povećati potrebu za radnom snagom – problem koji je već sada osjetan u poljoprivredi.
Andrašević je istaknuo i nužnost ulaganja u sustave navodnjavanja, osobito na beljskim parcelama, kako bi se ublažile posljedice sve češćih suša. Prema njegovim riječima, geografski položaj skladišta donosi Podravki značajnu logističku prednost, čime se dodatno jača konkurentnost domaće proizvodnje povrća.