U restoranu Dorina u Plominu predstavljena je „Fianona – riblja kuharica”, novo izdanje Turističke zajednice Općine Kršan posvećeno očuvanju ribarske i mediteranske tradicije ovog dijela Istre.
Direktorica TZ-a Kršan Ariana Brnetić naglasila je da je cilj projekta „istražiti, valorizirati i sačuvati gastronomiju našega kraja kao nematerijalno kulturno dobro”. Dodala je kako kuharica „postaje most između prošlosti i budućnosti” te podsjetnik na bogatstvo lokalnih namirnica.
Publikacija broji 93 stranice ispunjene fotografijama Valtera Stojšića i podijeljena je prema vrstama riba i morskih plodova uz oznaku restorana koji su osmislili ili pripremili pojedino jelo. Uz Brnetić, urednički potpis nosi i Viviana Brkarić, koja je poručila da se kuharicom žele potaknuti sve generacije da u svakodnevnu prehranu uvrste ribu, morske plodove i sezonsko povrće: „Ugostitelji su koristili kvalitetne i svježe namirnice, poput netom ulovljene ribe, povrća iz obližnjih OPG-ova te samoniklog bilja.”
Recepti su nastali u suradnji s lokalnim ugostiteljima: • Restaurant Dorina – Loris i Sandra Knapić • Konoba Porat – Serđo Kos i Đana Boneta • Pizzeria Burra – Matea Knapić i Amit Singh • Restoran Tri murve – Vanesa Boneta Faraguna i Damir Faraguna • Stancija Stare Staze – Maja Lazarić Radić i Denis Benković • Tradicionalne recepte prenijela je Nada Janjić
Kuharica je prvi put objavljena 2023. u digitalnom obliku, a tiskano izdanje poduprto je sredstvima Europske unije kroz Fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, u okviru mjere revitalizacije i očuvanja ribarske baštine FLAG-a Alba.
Brnetić se na kraju zahvalila svim autorima, suradnicima i domaćinima na srdačnom prijemu, istaknuvši da će „Fianona” biti vrijedan gastronomski vodič za posjetitelje, ali i trajni podsjetnik lokalnom stanovništvu na njihove kulinarske korijene.