Ministar turizma i sporta Tonči Glavina obišao je gradilište budućeg luksuznog hotela i resorta Pical 5* u Poreču, investicije koju vlasti i struka nazivaju najznačajnijim turističkim projektom u Hrvatskoj.
Resort u vlasništvu Valamara gradi se kao otvoren, održiv i cjelogodišnji kompleks koji bi, uz nove šetnice, uređene plaže, biciklističke staze i sportske terene, trebao unaprijediti život lokalne zajednice i istarskog turizma.
Glavne brojke i sadržaji: • 514 smještajnih jedinica • 3 000 m² unutarnjih i vanjskih sadržaja za obitelji • 11 restorana i 10 barova s dine-around konceptom • najveći kongresni centar u Istri (1 200 sudionika) • prvi ESPA spa centar u Hrvatskoj (1 300 m²) • olimpijski bazen od 50 metara otvoren građanima, djeci i sportašima
Gastronomska ponuda posebno se naglašava: u središtu hotela otvara se restoran Harry’s Piccolo Poreč, koji kreiraju talijanski chefovi Matteo Metullio i Davide De Prà, nositelji dviju Michelinovih zvjezdica u Trstu. Na otoku Sv. Nikola stiže Miramare by Fratelli Cerea, naslonjen na trostruko „michelinski” Da Vittorio, dok će na porečkoj rivi raditi i bistro JAZ poznate slovenske chefiće Ane Roš. Plan je da najmanje 80 % namirnica dolazi od lokalnih proizvođača.
„Ovakve investicije iznimno su važne za pozicioniranje Hrvatske kao destinacije premium turizma, ali još važnije jer su snažan zamašnjak za lokalno gospodarstvo”, rekao je ministar Glavina, naglasivši doprinos novim radnim mjestima i održivom razvoju.
Predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin dodao je kako Pical „predstavlja novo poglavlje Valamara i važan iskorak u repozicioniranju Poreča prema cjelogodišnjem turizmu visoke kvalitete”, te će građanima donijeti niz javnih sadržaja.
Na projektu, u koji su uključene brojne hrvatske građevinske i projektantske tvrtke, radovi ulaze u završnu fazu, a svečano otvaranje planirano je za proljeće 2026. godine.