Podvodni ribolovac Martonio Paleka iz uvale na Pelješcu doživio je neobičnu pustolovinu koja je završila gastronomskim iznenađenjem za njega i njegove goste s broda.
Dok je nakon neuspješnog lova provjeravao sidro na oko šest metara dubine, Paleka je u pijesku zamijetio pravilni krug i ribu koja perajama kopa gnijezdo. Slaba vidljivost nije mu omogućila da odmah prepozna vrstu, no primijetio je da primjerak nije malen.
„Čim sam zaronio, riba je pobjegla u posidoniju. Pretpostavio sam da će se vratiti pa sam je čekao s površine”, prisjetio se Paleka. Nakon nekoliko minuta pojavila su se dva primjerka, veći i manji, za koje je posumnjao da su mužjak i ženka. Shvativši da šuljanje po dnu ne dolazi u obzir, odlučio je pucati odozgo iz puške duge 115 centimetara.
Prvi hitac završio je tek dva centimetra od mete pa je veći primjerak munjevito nestao. U drugom pokušaju, nakon kraćeg zarona od dva metra, pogodio je drugu ribu „precizno iznad glave”. Tek tada je shvatio da drži svoj prvi ulov kostoroga teškog oko tri kilograma – ribu poznatu po čvrstoj koži, oštrim zubima i snažnom ugrizu.
Kostorog je na brodu isfiletiran i pripremljen na grillu. Većinu su, kaže, pojeli njegovi gosti, Australci koji inače love jastoge u Perthu. „Rekli su da im je to jedna od boljih riba koju su ikad kušali”, kazao je Paleka, dodavši da je i sam ostao oduševljen: bijelo, sočno meso podsjetilo ga je na škarpinu.
Iskustvo je, zaključuje, potvrdilo da će sljedeći susret s kostorogom dočekati s još većom odlučnošću – ovaj put s namjerom da cijeli plijen ostane na njegovom tanjuru.