Osijek je ovoga tjedna postao regionalno središte za stručnjake koji se bave sigurnošću hrane i zdravljem bilja. U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) otvoreno je šesto izdanje Jesenske škole IPA-e, dvodnevnog programa usmjerenog na jačanje nacionalnih kapaciteta u zemljama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji.
Na radionice i predavanja stiglo je gotovo 30 sudionika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske. Ovogodišnja tema glasi „Jačanje kapaciteta IPA zemalja u području upravljanja podacima o prehrambenim navikama te procjene rizika u području biljnog zdravstva”.
„Ponosni smo što su Osijek i Slavonija ponovno središnje mjesto transfera znanja i iskustva”, rekao je ravnatelj HAPIH-a Hrvoje Hefer otvarajući program. Podsjetio je da Hrvatska, iako još uvijek najmlađa članica EU-a, posjeduje dragocjena iskustva iz procesa prilagodbe europskim standardima te ih sada dijeli sa susjedima. „Vjerujemo da će znanja stečena na ovoj školi osnažiti rad sudionika u njihovim matičnim institucijama i olakšati njihov put u Europsku uniju”, naglasio je Hefer.
Voditeljica Odjela za suradnju i vanjske odnose pri EFSA-i Victoria Villamar istaknula je kako je Jesenska škola od 2019. izrasla u „temelj zajedničkih napora EFSA-e i HAPIH-a u podršci razvoju jakih, znanstveno utemeljenih sustava sigurnosti hrane”. Prethodna izdanja bavila su se načelima procjene rizika, komunikacijskim strategijama i edukacijom novih stručnjaka diljem regije.
Ovogodišnji program kombinira teorijska predavanja s praktičnim vježbama. Uz predavače iz EFSA-e i HAPIH-a, iskustvo sudionicima prenose stručnjaci sa Sveučilišta u Padovi i talijanskog istraživačkog vijeća CREA. Cilj je osnažiti kompetencije državnih službenika koji procjenjuju rizike za zdravlje bilja i prate prehrambene navike stanovništva.
Jesenska škola provodi se u sklopu pretpristupnog programa Europske unije IPA III (2023.–2026.), a EFSA i HAPIH naglašavaju da time jačaju stručnost, potiču regionalnu suradnju i pridonose stvaranju otpornijih sustava sigurnosti hrane u jugoistočnoj Europi.