Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u svom uredu predstavnike Hrvatskog kuharskog saveza i državne te međunarodne pobjednike nedavno održanog festivala Dani hrvatskog kulinarstva.
Na Zagrebačkom velesajmu, od 25. do 28. rujna, festival je okupio natjecatelje iz 17 zemalja, a hrvatski kuhari i slastičari kući su donijeli niz medalja. Predsjednik Saveza Erich Glavica predstavio je organizaciju koja od 2003. okuplja 20 županijskih i tri gradske udruge s oko 500 članova.
„Savez je najveći i krovni u državi, ali nemamo adekvatnu institucionalnu potporu”, poručili su predstavnici, ističući dva ključna problema:
- nedostatak trajnog financiranja za pripreme i nastupe na međunarodnim natjecanjima;
- prostor za redovito djelovanje i edukacije.
Kuhari su spremni aktivno se uključiti u osposobljavanje nastavnika kulinarstva kako bi se podigla razina školovanja u sektoru koji je, kako su naglasili, vitalan za hrvatski turizam.
Uz Glavicu, kod Milanovića su bili dopredsjednici Ivan Ergović i Damir Perman, izbornik reprezentacije Alen Belić, predsjednik Sekcije ocjenjivača Matija Balent i tajnik David Glavica.
Svoj su uspjeh predstavili i laureati festivala:
- Patrik Prnjak, najbolji kuhar u seniorskoj kategoriji WORLDCHEFS-a;
- Amos Novak, najbolji mladi kuhar WORLDCHEFS-a;
- Filip Klanfar, državni pobjednik kulinarstva Dana hrvatskog kulinarstva 2025.;
- Franjo Mikinac, državni pobjednik slastičarstva Dana hrvatskog kulinarstva 2025.
Predsjednik je čestitao nagrađenima i izrazio potporu promociji hrvatske gastronomske baštine, dok su gosti istaknuli da već planiraju nastup na svjetskom natjecanju iduće godine, ali da će bez stabilne pomoći države njihov međunarodni iskorak biti otežan.