U art-kvartu Benčić, u prostoru Gradske knjižnice Rijeka, održana je nova praktična radionica posvećena urbanom uzgoju hrane. Pod vodstvom edukatorice Andreje Čoh polaznici su kroz degustaciju i vlastiti rad prošli cijeli ciklus uzgoja mikropovrća – od pripreme sjemena i odabira podloge do prvih, jestivih izdanka.
Čoh je sudionicima – mahom mladim Riječanima, ali i starijim sugrađanima željnim zelenila u stanu – pokazala kako je za uzgoj mikropovrća potrebno tek nekoliko dana, malo svjetla i vlažna podloga. Polaznici su isprobali različite vrste klica, uspoređujući okuse rotkvice, brokule i gorušice, te dobili savjete o optimalnoj temperaturi, zalijevanju i higijeni kako bi se izbjegle plijesni.
Gradska knjižnica radionice ovakvog tipa organizira u sklopu programa popularizacije održivog življenja i urbane agrikulture, a interes, sudeći po popunjenoj dvorani, ne jenjava. "Mikropovrće je vitaminska bomba koju možete ubrati iz vlastite kuhinje", poručila je Čoh, dok su polaznici kući ponijeli vlastite mini-vrtnice kao početak kućnog zelenog eksperimenta.