Najnovija znanstvena otkrića potvrđuju ono na što liječnici već godinama upozoravaju – mikroplastika nije samo ekološki problem, nego i izravna prijetnja zdravlju.
Istraživači su mikroskopske plastične čestice pronašli u krvi gotovo 80 posto ispitanika te duboko u organima poput mozga i testisa. Jednom kada uđu u tijelo, čestice se talože i u arterijskim naslagama.
U studiji objavljenoj 2024. u uglednom časopisu New England Journal of Medicine plastika je otkrivena u plaku pacijenata s aterosklerozom. Oni kod kojih je detektirana imali su 4,5 puta veći rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti unutar tri godine.
Paralelna analiza iz časopisa Environmental Science & Technology pokazala je da mikroplastika ima karcinogena svojstva koja potiču nastanak raka debelog crijeva. Mehanizam je sličan: gutanje ili udisanje čestica izaziva kroničnu upalu i remeti stanične procese.
Problem je i u svakodnevnim navikama. Toplina ubrzava otpuštanje mikroplastike iz ambalaže i sintetičkih vlakana. Plastika se zagrijavanjem omekšava i oslobađa milijune čestica koje završavaju u hrani, napitcima ili perilici rublja.
Britanski su znanstvenici u popularnim toplim napitcima – od kave do čaja – pronašli mikroplastiku u svakoj testiranoj čaši. Litra vrućeg čaja sadržavala je oko 60 čestica, dvostruko više nego ista količina ledenog napitka.
Kako smanjiti rizik? Stručnjaci izdvajaju pet ključnih koraka:
- Ne zagrijavajte hranu ni piće u plastičnim posudama; koristite staklo, keramiku ili nehrđajući čelik.
- Izbjegavajte plastične čaše za kavu i čaj, osobito vruće napitke.
- Perite odjeću u hladnoj vodi kako biste smanjili otpuštanje mikrovlakana.
- Ugradite filtre na perilicu rublja ili birajte prirodna vlakna poput pamuka.
- Smanjite općenitu upotrebu jednokratne plastike, posebice u kuhinji – to je „nulta točka” izloženosti, upozoravaju liječnici.
„Nikada, ali nikada ne zagrijavajte hranu u plastici”, poručuje liječnica interne medicine Ravyn Williams. Dodaje kako je prelazak na staklene ili metalne posude najbrža promjena koja čovjeku trenutačno može smanjiti količinu mikroplastike u organizmu.
Dok znanstveni radovi nastavljaju otkrivati razmjere opasnosti, sve je jasnije da svatko može učiniti mnogo: dovoljno je malo promijeniti kuhinjske i perilice navike kako bi se smanjio teret mikroplastike – i potencijalno izbjegli najteži kardiovaskularni i onkološki ishodi.